Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'To je uspjeh!', kaže premijer Ivo Sanader nakon što je dogovoreno najveće zaduživanje u povijesti Hrvatske od 750 milijuna eura. Kako će se to odraziti na građane?


Evo, kako. Jedna od najvećih banaka već je upola skratila rok otplate nenamjenskih kredita. Nije isključeno ni povećanje kamata. Premijeru je laknulo, Šuker iz Europe donosi 5,5 milijardi kuna. Je li u pravu premijer kada kaže da je to uspjeh. Stručnajci kažu samo donekle. Uspjeli smo izdati obveznice, Mađarska nije. I kamata od 6,5 posto odraz je stvarnosti. Slovenci su prošli puno bolje, no kod njih je rizik manji. No za krpanje rupa Šukeru će trebati još. Ante Babić kaže upravo zato trebao je odmah iskoristiti priliku.

Vezani članci Slika nije dostupna Zadužili su nas za još 750 milijuna eura Slika nije dostupna Vlada se kod banaka zadužuje za pola milijarde eura

>> Najveće zaduženje u povijesti, Vlada se hvali time

'Ako postoji interes za milijardu i 200, a vi uzmete samo 750 znači da nije se prepoznalo i mislim da ćemo morati ponovo ići izdavati obveznice', kaže Babić. Šukeru posuđenih 5,5 milijardi neće biti dovoljno, procjenjuje se kako će mu za krpanje faliti i do 10 milijardi.

'Zadužili su se pet milijardi kuna u situaciji kada državna poduzeća duguju 15 milijardi kuna na godišnjoj razini kada bismo to onako pučki razdijelili tih pet milijardi kuna dovoljna su za dva tjedna života Hrvatske', kaže Zoran Milanović. Banke su se prepale prezaduženosti, pa nenemjenske kredite odjednom daju samo na pet godina. Cijela zemlja živi danas, a plaća sutra. Vanjski je dug 40 milijardi, a građane spašavaju kartice. Može li se novo zaduživanje nazvati uspjehom, procijenite sami.