Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na namještaj će potrošiti 60 mil. kuna?!

Loše vijesti za javni dug: Vlada planira nova zaduženja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstva u prosincu samo na intelektualne usluge žele potrošiti više od 200 milijuna kuna, a na namještaj još 60-tak milijuna.

Kad u Vladi nemaju novca uzmu novi kredit koji će vraćati generacije još godinama iza nje. Ni aktualna Vlada proračunsku rastrošnost ne uspijeva zauzdati - pa se već planiraju dvije nove operacije daljnjeg zaduživanja zemlje.

Idući tjedan Vlada će od domaćih banaka posuditi oko 3 milijarde kuna. Po još 9 milijardi će u siječnju na inozemnom tržištu.

Loše su to vijesti za visoki javni dug. On rapidno raste od 2012. kada je iznosio 213 milijardi kuna ili 64 posto BDP-a, lani se popeo na 250 milijardi ili 64 posto BDP-a, a ova će godina završiti na 268 i pol milijardi kuna ili 82 posto BDP-a.

Dok planira zaduženje, ministar financija očekuje dodatne proračunske uštede u prosincu. Kolege mu obično ovako odgovaraju.

'Ja nisam u nekakvoj fami smanjivanja troškova jer je moj proračun vrlo pažljivo i vrlo dobro planiran', ističe ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Ministarstva u prosincu samo na intelektualne usluge žele potrošiti više od 200 milijuna kuna, a na namještaj još 60-tak milijuna.

Tri godine Kukuriku vlasti: 'Nazadovali smo, lutali i vrtili se u krug'

'Ne znam što to znači intelektualne usluge u njihovom slučaju, rekao bih da je to ovako jedna besperspektivna priča i uzaludno bacanje novca. Što ste rekli za namještaj nekakav? Pa odlično očito su im se rasklimali stolci pa moraju po novi namještaj', kazao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

Na pitanje kako bi HDZ štedio, odgovara:

'Gledajte, nije sad u pitanju samo štednja. Lako je štedjeti, oko štednje se možemo dogovoriti ako prihodovnu stranu pojačamo. Dakle trebamo početi proizvoditi napokon.'

Da Vlada loše planira misli i Mirela Holy.

'Smatram da Hrvatska nema apsolutno nikakvu šansu ukoliko neće ići u važne strukturne reforme i tu prvenstveno mislim na reformu javne uprave i naravno da je s time povezano drastično smanjenje jedinica lokalne samouprave, ukidanje županija', ističe predsjednica OraH-a.

Zaokret politike zaduživanja je nužan. Milijardu kuna Hrvatska na mjesečno potroši samo na plaćanje kamata za stare kredite.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene