Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uljanik i Tankerska plovidba većinski vlasnici 'Lenca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugovor kojim Ministarstvo financija prodaje 326 milijuna kuna tražbina od Brodogradilišta "Viktora Lenca" d.d. u stečaju pulskom "Uljaniku" i zadarskoj Tankerskoj plovidbi za 10 milijuna kuna potpisali su danas ministar financija Ivan Šuker te predsjednici uprava tih dviju tvrtki Anton Brajković i Ivan Mustač.

Kupnjom tražbina od Ministarstva financija i provedbom prihvaćena stečajnog plana "Uljanik" (koji je prije otkupio tražbine IFC-a i DEG-a) i Tankerska plovidba postat će većinski vlasnici "Viktora Lenca" s ukupno 60,4 posto vlasničkog udjela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nisu mogli isporučiti brodove Uljanikovi kupci otkazali gradnju četiri broda Slika nije dostupna Vlada će državna potraživanja prema Lencu prodati Uljaniku i Tankerskoj plovidbi

Svečanom potpisivanju ugovora nazočio je i predsjednik Vlade Ivo Sanader koji je kazao da se danas ostvaruje osam višegodišnjih ciljeva. "Lenac" ostaje prepoznatljiv na svjetskom tržištu remonta brodova, ostaje među vodećim izvoznicima jer oko 80 posto prihoda ostvaruje u izvozu, kazao je premijer.

Riječ je o brodogradilištu koje je osposobljeno za gradnju "off
shore" platforma, odnosno sudjelovanje u gradnji plinske mreže sjevernog Jadrana.

Premijer je istaknuo da će kostrensko brodogradilište osiguravati stalne usluge dokovanja i remonta te da u ukupnoj strukturi ostvarenih prihoda rad "Lenčevih" radnika sudjeluje s oko 25 posto, a veći se dio preostalih resursa, kao što su repromaterijal, podugovarači i doradba, nabavljaju na domaćem tržištu. Dodao je da će sve to omogućiti zadržavanje oko 560 radnika i 400 kooperanata te osiguravati državnom proračunu stalan izvor prihoda.

Sanader je naglasio da su se novi vlasnici obvezali da će u idućih pet godina zadržati sve radnike te da će u tehnološku obnovu uložiti 58 milijuna kuna te je, zahvaljujući svima koji su pridonijeli da agonija "Lenca" što prije završi kazao da "Vlada od početka mandata smatra da je na istom poslu na kojemu su sindikati i poslodavci".

Premijer je istaknuo da "Lenac" ima časnu i dugu, 110-godišnju tradiciju te da sve afere i nedaće nisu skrivili radnici bez kojih bi, kazao je, hrvatsko gospodarstvo i povijest bili drukčiji.

Potpisivanju ugovora nazočili su i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, vodstvo Sindikata metalaca Hrvatske (SMH), SSSH-a i HUS-a, lokalne i područne uprave, stečajna upraviteljica Ombretta Belić-Ilijašić i radnici.

Povjerenik SMH u "Lencu" Damir Bačinović naglasio je da svaki stečaj ne mora biti i kraj tvrtke, nego njezino spašavanje, ako za to postoji interes. Ocijenio je da su važnu ulogu u održanju "Lenca" imali radnici te da je ključnu političku odluku prije godinu dana donio premijer Sanader - kad je odlučeno da "Uljanik" otkupi tražbine IFC-a i DEG-a, koji su se, kazao je, pokazali kao loši vlasnici.

Predsjednik Uprave "Uljanika" Anton Brajković rekao je da se i "Uljanik" i Tankerska plovidba slažu da oni koji su u stečaju zakinuti (kooperanti) nekako dobiju odštete - davanjem prvenstva pri dobivanju poslova, pa čak i ustupanjem dijela vlasničkih udjela u brodogradilištu.

Po stečajnom planu koji je prošli tjedan prihvatila većina vjerovnika, u vlasničkoj strukturi "Lenca" nakon stečaja bit će "Uljanik" i Tankerska plovidba (zajedno 60,4 posto), HBOR (16,08 posto), Croatia osiguranje (2,3 posto), Fond za razvoj i zapošljavanje (3,9 posto), HFP (9,4 posto), a manje bi udjele imali OTP banka, R.L.E. Obrt, HZMIO, REGOS, HZZO i HZZ.

Razlučni (hipotekarni) vjerovnici otpisat će veći dio od ukupno 690 milijuna kuna tražbina, a dio od 144 milijuna kuna tražbina pretvoriti u vlasničke udjele. Vjerovnici prvoga višeg isplatnog reda, odnosno državni fondovi također će svoje tražbine pretvoriti u vlasničke udjele, a radnicima će biti isplaćeno oko 15 milijuna kuna.

Tražbine vjerovnika općeg isplatnog reda, među kojima je oko 273 milijuna kuna tražbina kooperanata, bit će otpisane.

Stečaj "V. Lenca" otvoren je u prosincu 2003. zbog krize u
poslovanju, a nije završen veliki kreditni investicijski ciklus u
sklopu kojega je tadašnja Uprava planirala proširenje poslovanja na izgradnju brodova.

U stečaju su priznate ukupne tražbine vjerovnika od oko milijardu kuna. Imovina brodogradilišta procijenjena na 263 milijuna kuna i opterećena je razlučnim pravima, pa će, po stečajnom planu, biti otpisano ukupno oko 820 milijuna kuna tražbina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene