Zdravko Marić, euro
Zdravko Marić, euro Foto: Patrik Macek, Marko Lukunić/Pixsell/Pixsell

Agencija Fitch predviđa da će Hrvatska na ljeto tražiti pristup tečajnom mehanizmu, svojevrsnoj čekaonici za eurozonu.


Unatoč bojazni da bi koronakriza mogla sve odgoditi agencija Fitch vjeruje da će se proces uvođenja eura u Hrvatskoj odvijati planiranim tijekom, piše Jutarnji list. 

Vezani članci Kovanice eura - 4 Što biste voljeli vidjeti na euru? Osniva se povjerenstvo za izgled hrvatske kovanice eura, istražili smo koji nacionalni motiv predlažu građani Slika nije dostupna Ribić upozorio na probleme s uvođenjem eura: "Zar nam nije bilo dosta?"

Agencija u zadnjem izvješću o hrvatskoj ekonomiji piše kako očekuje da će europske institucije nastaviti s procesom pristupa tečajnom mehanizmu i bankovnoj uniji te da će Hrvatska tijekom ljetnih mjeseci i formalno zatražiti ulazak u uniju i ERM II, svojevrsnu čekaonicu za eurozonu.

Vlada je prošli mjesec izvijestila da je ispunila akcijski plan od 19 mjera, a HNB je ovih dana poručio da je pet banaka uspješno prošlo test kontrole kvalitete njihove imovine. Test je provodila Europska centralna banka. Vlada bi uskoro mogla obavijestiti europske institucije o provedbi svih mjera. Potom Europska centralna banka mora obavijestiti članice eurozone o rezultatima procjene kvalitete imovine hrvatskih banaka. 

Nakon njihovog pozitivnog odgovora koji se očekuje do sredine srpnja, formalno se šalje zahtjev za ulazak u ERM. 

Nakon te faze ostaje pitanje koliko će Hrvatska ostati u europskom tečajnom mehanizmu i kada će euro ući u svakodnevnu uporabu. Slovenija je u njemu bila dvije i pol godine, a Litva od 2004. do 2015. godine, piše Jutarnji list