Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak u tečajni mehanizam

Prošli i zadnji test: Hrvatska bi već u srpnju mogla dobiti zeleno svjetlo za uvođenje eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija Fitch predviđa da će Hrvatska na ljeto tražiti pristup tečajnom mehanizmu, svojevrsnoj čekaonici za eurozonu.

Unatoč bojazni da bi koronakriza mogla sve odgoditi agencija Fitch vjeruje da će se proces uvođenja eura u Hrvatskoj odvijati planiranim tijekom, piše Jutarnji list. 

Pročitajte i ovo Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama? Počelo plaćanje u eurima, ilustracija - 4 NOVA VALUTA Kako su se građani snašli prvoga dana u eurozoni? Jedna gospođa iz Splita otkrila je zanimljivu taktiku

Agencija u zadnjem izvješću o hrvatskoj ekonomiji piše kako očekuje da će europske institucije nastaviti s procesom pristupa tečajnom mehanizmu i bankovnoj uniji te da će Hrvatska tijekom ljetnih mjeseci i formalno zatražiti ulazak u uniju i ERM II, svojevrsnu čekaonicu za eurozonu.

Vlada je prošli mjesec izvijestila da je ispunila akcijski plan od 19 mjera, a HNB je ovih dana poručio da je pet banaka uspješno prošlo test kontrole kvalitete njihove imovine. Test je provodila Europska centralna banka. Vlada bi uskoro mogla obavijestiti europske institucije o provedbi svih mjera. Potom Europska centralna banka mora obavijestiti članice eurozone o rezultatima procjene kvalitete imovine hrvatskih banaka. 

Nakon njihovog pozitivnog odgovora koji se očekuje do sredine srpnja, formalno se šalje zahtjev za ulazak u ERM. 

Nakon te faze ostaje pitanje koliko će Hrvatska ostati u europskom tečajnom mehanizmu i kada će euro ući u svakodnevnu uporabu. Slovenija je u njemu bila dvije i pol godine, a Litva od 2004. do 2015. godine, piše Jutarnji list

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene