Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vi ste zemlja s najvećim poreznim stopama'

Svjetska banka upozorava: Smanjite poreze, neće biti dobro ako tako nastavite!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnik Svjetske banke je na sastanku s hrvatskim ministrom financija Slavkom Linićem naglasio što Hrvatska treba napraviti da bi konačno postigli rast.

Makroekonomska stabilnost, strukturne reforme i povlačenje sredstava iz EU fondova - to su tri osnovna stupa mjera koje se, tvrde iz Svjetske banke, trebaju istovremeno provoditi da bi Hrvatska ostvarila rast, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Financijska kriza Zemlje zapadnog Balkana očekuju teška vremena: "Pred vladama je veliki izazov" Zgrada svjetske banke ZA OPORAVAK GOSPODARSTVA Svjetska banka objavila da će zemlje koje su pogođene koronavirusom dobiti pomoć u iznosu od 12 milijardi dolara

Hrvatskoj je jedan od glavnih prioriteta privlačenje investitora. 'Pretpostavka za to su manji porezi, jer njima Hrvatska postaje nekonkurentna', kažu u Svjetskoj banci i ponavljaju: smanjite poreze! 'Vi ste zemlja s najvećim poreznim stopama i neće biti dobro ako tako nastavite. Morate smanjiti izdatke, jer ako izdaci i porezi rastu, ugrozit ćete svoju ekonomiju', direktna je i jasna poruka predstavnika Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahma.

>> 2013. kreće oporavak, ali nezaposlenost će i dalje rasti!

Problem je što su se troškovi države u nekoliko godina drastično povećali. Naime, gospodarstvo je 2005. financiralo proračun od 87 milijardi kuna, dok se 2013. namjerava potrošiti 124,5 milijardi kuna na rashode države. 'Potrebno je stvoriti održive javne financije, a proračun za 2013., nažalost, ide u drugom smjeru, ne u socijalnoj sferi, već kada je riječ o 17% BDP-a koji se troši na javne tvrtke, a radi se o oko tri milijarde kuna, što izaziva veliku napetost za proračun i s time se Vlada mora prioritetno zabaviti. Proračun mora smanjiti izdatke i povećati prihode', kaže Hahm, piše Večernji.

'Geografski položaj Hrvatske je odličan, na jednom ste od najatraktivnijih mjesta u Europi za ulaganje, ali gubite u toj bitki. Luka Rijeka gubi od Kopra, što nema smisla. Ulagačima je veliki problem transportna logistika, ali iako imate fantastične ceste, transportne se veze prekidaju pa vas ulagači ne vide kao prirodni ulaz u Europu koji biste trebali biti', kaže Hahn.

Iz Svjetske banke su puno puta spomenuli problem socijalnih pomoći koje se dijele i onima kojima nisu potrebne, dječjih doplataka svima i rodiljskih naknada, te su naglasili da nam treba i detaljna zdravstvena reforma. 'Hrvatska puno troši na zdravstvo, a s obzirom na to da stanovništvo stari, te bolnice ne mogu biti starački domovi, moraju biti institucije u koje će dolaziti pacijenti iz regije, a možda i iz cijelog svijeta, kao u lječilišne centre', kaže Hahm. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene