Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko priznanje

Bivša hrvatska predsjednica ima novi posao

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović Foto: Facebook.com/Kolinda Grabar-Kitarović
Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od ponedjeljka obnaša novu funkciju. Čelnici Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke imenovali su je supredsjedavajućom u Odboru za globalnu pripremljenost na zdravstvene krize.

"Radujem se vođenju odbora kako bismo postigli naš zajednički cilj da svijet učinimo sigurnijim od utjecaja pandemija i drugih hitnih zdravstvenih situacija", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je u ponedjeljak preuzela funkciju supredsjedavajuće u Odboru za globalnu pripremljenost na zdravstvene krize (The Global Preparedness Monitoring Board).

Pročitajte i ovo Ilustracija kao u filmu Traže se svjedoci: Na romobilu pokosio pješakinju, završio u moru pa pobjegao

"Oduševljen sam što je bivša predsjednica Grabar-Kitarović pristala biti supredsjedavajuća u Odboru. Ona će donijeti iskustvo u rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova. Pripremanje za pandemiju jedan je od takvih izazova i Odbor će biti obogaćen njezinim iskustvom", rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Bivša predsjednica novu će funkciju obnašati zajedno s bivšim ministrom zdravlja Republike Bocvane Joyem Phumaphijem, koji je tu funkciju preuzeo u rujnu 2022.

Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović i Joy Phumaphi (Foto: Facebook.com/Kolinda Grabar-Kitarović)

U svojem objašnjenju za imenovanje Grabar-Kitarović na tu poziciju iz Svjetske zdravstvene organizacije istaknuli su kako bivša hrvatska predsjednica ima iznimno iskustvo u vanjskoj politici i kompleksnim multilateralnim procesima te znanje o političkim pregovorima, zagovaranju i donošenju pravilnika potrebnih za promjene na globalnoj razini.

Odbor u koji je ušla Grabar-Kitarović osnovali su 2018. godine Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska banka kao nezavisno nadzorno tijelo zaduženo za procjene globalne spremnosti za hitne zdravstvene situacije. U svom prvom izvješću 2019. godine predvidjeli su neposrednu prijetnju velike respiratorne pandemije, zbog koje će umrijeti milijuni ljudi, a koja će teško pogoditi i gospodarstvo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene