Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekcije HNB-a:

2013. kreće oporavak, ali nezaposlenost će i dalje rasti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj narodnoj banci za sljedeću godinu projiciraju blagi porast BDP-a u iznosu od 0,3 posto. Istovremeno, očekuju nastavak porasta broja nezaposlenih, kojih bi 2013. moglo biti čak 20 posto!

Premda je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u intervjuu novinskoj agenciji Reuters iskritizirao Vladu zbog presporog provođenja strukturnih reformi i nedovoljnih rezova u proračunu za sljedeću godinu, iz te je institucije danas stiglo predviđanje početka gospodarskog oporavka 2013. godine.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić, guverner HNB-a Demografski problemi Guverner HNB-a o problemu radne snage: Svako društvo mora odlučiti između dvije mogućnosti Ilustracija inflacija, kamate... Veće plaće, bolji život? Ovo su ekonomska očekivanja HNB-a za iduću godinu

>> Vujčić kritizira Vladu, ali i banke: Ne kočite ekonomski oporavak!

Preokret, istina, neće biti epohalan, ali HNB očekuje blagi porast BDP-a od 0,3 posto, što je znatno skromnije od Vladine projekcije od 1,8 posto. U stopu bi ga trebala pratiti osobna potrošnja građana, čiji očekivani porast također iznosi 0,3 posto.

U središnjoj banci očekuju i porast izvoza od 1,8 posto te pad stope inflacije, što bi trebalo usporiti rast cijena.

Izvoz bi trebao rasti za 1,8 posto. Investicije bi trebale rasti 3,6 posto, a i potrošnja građana rast će 0,3 posto. Iz HNB-a su također poslali kritiku Vladi. Kažu da u 2013. ne vide mjere koje bi poboljšale investicijsku klimu. Ipak, pohvalili su zakon koji potiče investicije i zakon o strateškim investicijama.

No, pozitivnim brojkama unatoč, najavljeno je daljnje povećanje broja nezaposlenih. Sljedeće bi godine stopa mogla iznositi čak 20 posto. Sada ona iznosi 19.6%.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene