Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza stručnjaka

Čeka nas mršavi rast: 'Pomoć MMF-a bila bi pozitivan znak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će na pravi gospodarski oporavak ipak malo duže pričekati. Analitičari predviđaju da će će se posrnula ekonomija iz recesije buditi usporeno sve do 2012. Vladu su zato pozvali na hitne reforme, a eventualni dolazak MMF-a ocijenili pozitivnim.

Oporavak će ići puževim korakom. Gospodarstvo će ovu godinu završiti sa minusom od 1,8 posto dok nas u 2011. i 2012. očekuju mršave stope ekonomskog rasta od između jedan i dva posto, očekuje analitičar Hypo banke Hrvoje Stojić čije su se analize do sada pokazale točnima. Možda ćemo trebati i pomoć MMF-a. 'Ukoliko bude bilo potrebno Hrvatska će uzeti pomoć MMF-a, ali to je onda i pozitivan znak investitorima po pitanju kredibiliteta i smanjenja rizika', ističe Stojić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Usporavanje gospodarstva Rastao nam je BDP, ali nije vrijeme za slavlje. Reporter Dnevnika Nove TV analizira: "Jedno je veliko iznenađenje, pred nama bi mogla biti izazovna vremena"

No, ovako rizik ostaje jak, kamate visoke a povjerenje investitora narušeno jer Vlada nije obuzdala troškove. Stojić zato predlaže hitne rezove u državnoj upravi i subvencijama, reformu mirovinskog i socijalnog sustava te bolju kontrolu državnih poduzeća. Kada sve to započne i kamate će automatski ići dole, objašnjavaju bankari. 'Državi je potrebna fiskalna prilagodba na jednu ili na drugu stranu ili povećati prihode ili smanjiti troškove i strukturne reforme koje zapravo opterećuju hrvatsko gospodarstvo. Smanjuje se premija na rizik zemlje i sve skupa', kaže Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

Iako se nezaposlenost malo smanjila zbog sezone, analize ipak očekuju njezin daljini rast u 2011-i početak smanjenja tek u 2012-oj. Potrošnja građana će se u sljedećoj godini polako povećavati najavljujući blagi hrvatski oporavak, ali i dalje najsporiji u regiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene