Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stoiber optimističan da će Bayerische Landesbank preuzeti Hypo Banku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik bavarske Vlade Edmund Stoiber se osvrnuo na neuspjeli prvi pokušaj Bayerische Landesbank da preuzme Hypo Alpe-adria banku d.d.

Istaknuo je kako je taj slučaj nepotrebno mogao poremetiti dobre odnose između dviju država ali i izrazivši optimizam da će BLB ipak preuzeti Hypo banku jer je, kako je kazao, dobio najave da se pregovori oko tog pitanja nastavljaju idućeg mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Hypo S maskom i štakom Sanader došao na ponovljeno suđenje za ratno profiterstvo: ''Nisam kriv'' Ivo Sanader - 3 objavili priopćenje Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Ivi Sanaderu u aferi Hypo

Stoiber je napomenuo kako je situacija u Bavarskoj što se bankarstva tiče drukčija nego u Hrvatskoj i da bavarska vlada u Bayerische Landesbank ima polovicu vlasništva. 

Kazao je kako je razočaran što je HNB spriječio Bavarce da preuzmu Hypo Banku u Hrvatskoj i istaknuo kako je taj slučaj nepotrebno mogao poremetiti dobre odnose između dviju država.

No, rekao je Stoiber, ipak je optimističan glede preuzimanja Hrvatske Alpe Adria banke jer je dobio, kako je kazao, najave da će se pregovori oko tog pitanja nastaviti.

"Siguran sam da će HNB povući svoj veto na naše preuzimanje Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj i da će se pregovori nastaviti idućeg mjeseca", rekao je Stoiber.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski je 11. srpnja donio odluku o uskraćivanju suglasnosti Bayerische Landesbank (BLB) za stjecanje većinskog vlasničkog udjela u Hypo Alpe-adria Bank d.d. kao
i Slavonskoj banci d.d. Osijek zbog prethodnog poslovanja BLB-a Hrvatskoj kao bivšeg većinskog vlasnika Riječke banke.

Nakon toga je 17. srpnja održan sastanak predstavnika Uprave BLB-a pod vodstvom predsjednika uprave Wernera Schmidta u HNB-u. 

Tom prilikom je guverner Rohatinski postavio BLB-u četiri uvjeta koje mora ispuniti ako želi ponovo zatražiti suglasnost HNB-a za preuzimanje Hypo i Slavonske banke. Kako je sam Rohatinski nakon toga objavio medijima uvjeti su bili sljedeći: prvo, javna isprika štedišama za ponašanje BLB-a u slučaju Riječke banke, zatim angažiranje vanjskog revizora s kojim se HNB slaže i koji će provesti detaljan due diligence. 

Daljnji uvjet je da banka identificira rizike u poslovanju, dinamički utvrdi potencijalne gubitke i provede
inicijalnu dokapitalizaciju Hypo banke najmanje za iznos utvrđenih potencijalnih gubitaka. 

Zadnji uvjet je promjena u poslovnoj politici banaka, koja uključuje dodatnu stalnu dokapitalizaciju banke koja će
stopu adekvatnosti potencijala vratiti na razinu iz sredine 2005. te ograničenje odobravanja velikih hipotekarnih kredita privatnom sektoru, smanjenje otvorenosti valutne pozicije i promptno primjenjivanje smjernica HNB-a za sprječavanje pranja novca.

BLB je, kako su objavili mediji, sa svoje strane izrazio spremnost u novom zahtjevu ispuniti sve garancije i uvjete HNB-a. O tom novom zahtjevu bi HNB, kako se očekuje, trebao raspravljati na prvoj jesenskoj sjednici Savjeta.

Nakon Stoiberova samoinicijativnog osvrta na slučaj preuzimanja Hypo banke d.d. od strane BLB-a, novinari su za komentar upitali i hrvatskog premijera. 

Premijer Sanader je rekao kako je situacija hrvatskog premijera potpuno drugačija jer naša Vlada nema ovlasti
miješati se u djelokrug rada HNB-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene