Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skupština vjerovnika Dalmatinke d.d. u stečaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerovnici u stečajnom postupku tvornice konca Dalmatinke d.d. iz Sinja na današnjoj su Skupštini, održanoj na Trgovačkom sudu u Splitu, donijeli odluku da će zatražiti poništenje ugovora kojim su braća Ladini 2002. kupili Dalmatinku d.d. u stečaju.

U stečajnom postupku, među ostalim vjerovnicima, 864 bivša radnika Dalmatinke potražuju oko 30 milijuna kuna na ime neisplaćenih plaća i ostalih troškova. Prema izvješću koje je danas podnio stečajni upravitelj Arsen Lozić, radnicima je od prodaje imovine tvornice isplaćeno 5 posto od ukupnih potraživanja.

Pročitajte i ovo Bijeli kombi, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Velika šteta Pronađeno pet od 19 kamiona i auta Imesa "nestalih" u stečaju: U jako su lošem stanju Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao

Lozić je prije početka rada Skupštine podnio izvješće o tijeku stečajnog postupka. U izvješću su istaknute dvije osnovne aktivnosti, a to su pronalazak stečajne mase i njeno unovčenje, te nastavak sudskih parnica.

Stečajni upravitelj je od Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) ishodio povrat imovine dužnika, pogona u Vrlici, i prodajom toga pogona isplatio radnicima 5 posto od ukupnih potraživanja.

Naknadno pronađenu imovinu - zalihe gotovih proizvoda i poluproizvoda u tvornici u vrijednosti od oko 10,5 milijuna kuna - stečajni upravitelj nije mogao prodati jer je HFP ustvrdio da su zalihe imovina Republike Hrvatske.

Nakon izvješća, Skupština vjerovnika je donijela odluku da se u kaznenom postupku koji se vodi protiv bivše stečajne upraviteljice Dalmatinke d.d. Blanke Tuđen Mazuth podnese imovinski pravni zahtjev kojim će se tražiti poništenje ugovora zaključenog između Dalmatinke d.d. u stečaju i talijanske tvrtke La Distributice iz Trsta vlasnika braće Ladini. Zatražit će i poništenje svih aneksa jer talijanski kupci nisu ispunili uvjete iz kupoprodajnog ugovora.

Dalmatinka d.d. otišla je u stečaj 2001. a nakon što je imenovana stečajnom upraviteljicom, Blanka Tuđen Mazuth je 31. srpnja 2002. sklopila kupoprodajni ugovor s talijanskim poduzetnicima braćom Ladini, koji su kupili tvornicu za ondašnjih milijun njemačkih maraka i preimenovali je u Dalmatinka Nova Sinj. Krajem siječnja ove godine Trgovački sud u Splitu proglasio je stečaj u Dalmatinci Novoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene