Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Thomas J. Sargent i Christopher A. Sims razvili su metode za prepoznavanje i kvantifikaciju učinka promjene u javnim politikama.


Sims se usredotočio na prolazne i neočekivane promjene, dok se Sargent bavio strukturalnim promjenama.

Vezani članci Peter Hankde Čovjeku koji je podržao Miloševića i negirao genocid u Srebrenici uručena Nobelova nagrada: "Doživljavamo isto što i 1995." Peter Handke (Foto: AFP) I Hrvatska bojkotira dodjelu Nobelove nagrade čovjeku koji je podržao Slobodana Miloševića

Svjetski gospodarski rast trenutno posrće pod pritiskom dužničkih nevolja u eurozoni ali i u Sjedinjenim Državama, čije su posljedice počela osjećati i gospodarstva u nastajanju, poput Kine.

Sims i Sargent su razvili komplementarne metode koje omogućuju evaluaciju javnih politika i praćenje njihovih promjena kroz vrijeme. Nagrada od 1, 8 milijuna eura dodijeljena će im biti 10. prosinca na dan Nobelove smrti.

Njihove će metode pomoći pri rješavanju starih kao i novih makroekonomskih problema. Posljednih dana pričalo se kako Nobel ide Amerikancima za istraživanje kako tehnologija pomaže dugoročnom razvoju, ali su Sims i Sargent iznenadili unatoč tome što nisu bili među favoritima.

Prošle su godine nagradu dobili britansko-ciparski specijalist za tržište rada Christopher Pissarides i Amerikanci Peter Diamond i Dale Mortensen.

Nobelova nagrada za ekonomiju uspostavljena je 1968. i nije sastavni dio skupine nagrada koje se dodjeljuju slijedom oporuke švedskog industrijalca i izumitelja Alfreda Nobela iz 1895. (HINA)