Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je zakon o gospodarskim poticajima vrijedan 787 milijarda dolara, koji treba biti glavni oslonac vlade predsjednika Baracka Obama u nastojanjima da izvuče zemlju iz recesije i pokrene gospodarstvo.


Zakon je prihvaćen s 246 glasova za i 183 protiv. Niti jedan republikanski kongresnik nije glasovao za zakon, a protiv je bilo i sedam demokrata. Zakon o gospodarskim poticajima trebao bio pomoći u obnovi gospodarstva poreznim olakšicama za poduzeća i obitelji te saveznim ulaganjima oko pola bilijuna dolara u prometnu i eletroenergetsku infrastrukturu, školstvo, zdravstvo i obnovljive izvore energije. Oko 10 posto novca namijenjeno je naknadama i zdravstvenoj skrbi za oko 11 milijuna nezaposlenih, te bonovima za hranu za 35 milijuna socijalno ugroženih građana.

Vezani članci Izbori za predsjednika SAD-a - 1 Kako funkcionira elektorski sustav, što su to "swing" države i zašto pobjednika možda nećemo znati odmah Donald Trump Suđenje o opozivu Trumpa: "Uspostavio je koruptivnu mrežu koja mu je trebala pomoći da pobjedi na izborima"

Paket poticaja trebao bi stvoriti ili sačuvati oko 3,5 milijuna radnih mjesta, kako tvrde Obama i demokrati. Analitička kuća Moody's Economy taj broj procjenjuje na 2,2 milijuna, a Global Insight na 2,5 milijuna radnih mjesta. Središnji dio paketa je 400 dolara poreznih olaškica na godišnju plaću za pojedince i 800 za bračne parove. Umirovljenicima, ratnim veteranima, invalidima i drugima koji ne plaćaju porez na plaću bit će isplaćeno po 250 dolara. Poduzećima paket donosi više poreznih olakšica, uključivo bržu amortizaciju opreme kupljene 2009. te poticaje za tvrtke koje proizvode ili ulažu u obnovljive izvore energije, kao što su sunčeva i energija vjetra. Predviđena je i olakšica za tvrtke koje restrukturiraju svoj dug bez stečaja.

Oporbeni republikanci usprotivlili su se paketu poticaja, tvrdeći da uključuje previše potrošnje, a premalo poreznih olakšica, te da nije dostatan za pokretanje gospodarstva. Iako bi ih birači mogli osuditi jer se protive vladinim mjerama za izlazak iz krize, republikaci računaju da im neuspjeh paketa poticaja u pokretanju gospodarstva može pomoći na kongresnim izborima za dvije godine i predsjedničkim 2012. 

Senat prihvatio zakon koji bi trebao pridonijeti oporavku gospodarstva

Američki Senat dao je konačno odobrenje za paket gospodarskih poticaja vrijedan 787 milijardi dolara, koji bi kombinacijom vladinih ulaganja i poreznih olakšica trebao pridonijeti zaustavljanju recesije i oporavku najvećeg svjetskog gospodarstva. Predsjednik Barack Obama trebao bi ga potpisati do Predsjedničkog dana, 16. veljače. Prihvaćanje zakona, unatoč gotovo jednodušnom protivljenju oporbenih republikanaca, prva je velika zakonodavna pobjeda Baracka Obame od početka mandata i potvrda uvjerljive nadmoći demokrata u Kongresu, ocijenili su analitičari američkih TV mreža.

U Senatu je zakon podržalo samo troje republikanskih senatora, što je bio minimalan broj da se omogući usvajanje zakona. U paketu je 120 milijardi dolara namijenjeno je ulaganjima u infrastrukturu, obnovu dotrajalih autocesta, mostova i vladinih zgrada. Više od 100 milijardi namijenjeno je projektima u školstvu, a 30 milijardi ulaganjima u obnovljive izvore energije. Više od 212 milijardi dolara su porezne olakšice za građane i poduzeća, a 267 milijardi namijenjeno je naknadama i zdravstvenom osiguranju za nezaposlene. Glasovanje u Senatu, gdje je demokratima trebala kvalificirana, tropetinska većina od 60 glasova, potrajalo je puno dulje nego što bi se očekivalo za javno izjašnjavanje njegovih 100 članova.

Senatsko glasovanje počelo je oko 17.30 sati, no onda je senatska dvorana bila gotovo prazna dok, pet sati poslije, nije stigao senator Sherrod Brown, demokrat iz Ohia, koji je zbog majčine smrti otputovao kući. Iz Ohia do Washingtona letio je zrakoplovom koji je osigurala Bijela kuća, koja je objavila da nije bilo raspoloživog komercijalnog leta, koji bi Brownu omogućio da glasuje u Senatu i vrati se na vrijeme za majčin subotnji pokop. Zakon je prihvaćen sa 60 glasova za i 38 protiv. Senator Ted Kennedy, koji se liječi od tumora na mozgu, nije nazočio glasovanju jer se vratio u bolnicu na Floridi, pa je uz 57 demokratskih senatora, potrebnu većinu osiguralo i troje republikanskih.

Šansa generacije

Američki Senat poslao je predsjedniku Barack Obami na potpisivanje Zakon nakon čega će stupiti na snagu. Obama je prilikom obraćanja poslovnim čelnicima u Bijeloj kući nazvao stimulativni paket kamenom temeljcem svojih planova gospodarskog oporavka 'te šansom generacije da postupi odvažno i pretvori nevolju u mogućnost'.