Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arapi pokreću monetarnu uniju

Rijad sjedište buduće banke Zaljeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest bogatih arapskih monarhija Vijeća suradnje Zaljeva (CCG) odlučile su na neformalnom summitu u Saudijskoj Arabiji da Rijad bude sjedište buduće središnje banke, rekao je šef regionalne skupine.

'Svakako će središnja banka biti u Rijadu', rekao je glavni tajnik CCG-a Qatari Abdelrahman Al-Attiya na konferenciji za novinare nakon jednodnevnog summita. Prije osnivanja banke, zemlje članice moraju pokrenuti monetarnu uniju za pripremu jedinstvene valute, dodao je i naglasio da za sada nije određen kalendar monetarne unije šest zemalja.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković ULAZAK U EUROZONU Plenković pozvao građane da polože gotovinu u banke: ''Kada za godinu dana budemo išli u dućan, plaćat ćemo eurima'' Slika nije dostupna propali pregovori Tko može profitirati od sukoba u Izraelu? "U trenutku kada je buknuo požar, vlada promjene je umrla"

Središnja banka Zaljeva je instrument pripreme pokretanja jedinstvene valute CCG-a, predviđenog 2010. Izbor sjedišta banke Zaljeva je najavljen nakon neformalnog susreta šefova država CCG-a koji održavaju godišnji summit krajem svake godine, ali se sastaju između dva summita kako bi razmotrili aktualna pitanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene