Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koordinacija ribara i brodograditelja Hrvatske idući će tjedan zastupničkim klubovima u Hrvatskom saboru uputiti nacrt zakona o porezu na naftne derivate za plovidbu na moru i unutarnjim vodama, kojim bi se uvela međustopa PDV-a, najavio je danas na tiskovnoj konferenciji u Dubrovniku Tonči Tadić, savjetnik Koordinacije.


Tadić i Niko Miljas u ime Koordinacije udruga brodara i brodograditelja Hrvatske pozvali su Vladu da uvede međustopu PDV-a na naftne derivate, a krajnji je cilj hrvatskog brodara i ribara izjednačiti s talijanskim, koji je oslobođen poreza na gorivo.

Vezani članci Andrej Plenković Otvoreno pismo Plenkoviću: ''Hitno oslobodite plaćanja PDV-a stradalnike i humanitarne organizacije" Zagađenje u Stobreču Zagađenje u Stobreču: Površinom mora pluta gorivo, smrad se širi uvalom

Miljas je najavio i osnivanje radne skupine pri Koordinaciji za rješavanje naknade ratne štete nanesene tijekom Domovinskog rata brodarima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Istaknuo je da je riječ o milijunskim štetama na oko tri tisuće plovila na području od Prevlake do šibenskih voda.

Brodari će također ustrajati u osnivanju dobrovoljačke obalne straže. 

Samo prošle godine bilo je oko 350 intervencija na moru, a 20 je osoba poginulo, rekao je Miljas.

Poduprijet će i sve druge prijedloge svojih kolega u borbi za jeftinije gorivo, među ostalim, i prosvjed najavljen za 21. lipnja. Za sada još nije odlučeno hoće li to biti blokada luka ili prosvjedna vožnja, kao što je to bilo u lipnju 2006.