Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu ponude

Hoće li Amerikanci dopustiti Rusima kupnju Ine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da bi žrtvom geopolitičkih igara oko Ukrajine mogla postati i hrvatska tvrtka INA smatra stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila. Prodaja INE novom strateškom partneru, naime, sve je izglednija. Zainteresirani kupci su ruske državne naftne kompanije Rosnjeft i Gazprom Njeft. No mogle bi se uključiti i američke naftne kompanije.

INA - najznačajnija kompanija u Hrvatskoj, poželjna je udavača, a uskoro stižu i zainteresirani prosci sa svojim ponudama. Interes za INU pokazuju Rosnjeft i Gazprom Njeft, ruske naftne kompanije pod državnom kontrolom. O tome što nude za sada se samo špekulira.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

Neslužbeno se doznaje da će ruski kupci predstaviti svoje ponude samom vrhu Vlade čim se premijer Zoran Milanović vrati s puta po Novom Zelandu i Australiji. Američka politika na širenje ruskog utjecaja ne gleda blagonaklono. Na razgovor s ministrom gospodarstva u idućim tjednima stiže i zamjenik američkog državnog tajnika za energetiku. Interes za utrku s ruskim kompanijama pokazuje jaki američki Exxon Mobile.

Akademik Mirko Zelić smatra da je za Inin razvoj najvažnije da strateški partner ima snage za očuvanje rafinerija. 'Da bude jaki strateški partner koji ima svoje rezerve koji ima svoj kapacitet koji ima svoj kapital i da to Hrvatska iskoristi bez obzira da li sa zapada ili sa istoka, kaže Zelić.

Država, kaže akademik Zelić, na druge ustupke ne bi smjela pristati. 'Infrastruktura ovih naftovoda, plinovoda sve skupa to apsolutno država mora imati pod svojom kontrolom to je svugdje u svijetu', dodaje Zelić.

Vrdoljak: odluka o prodaji 49 posto Ine je na Budimpešti, ne na Zagrebu

Oporba smatra da Vlada svojim potezima ruši vrijednost Ine. 'Mislim da je strateški partner samo glamurozno zvuči, ali da je daleko bitnije da se Vlada odluči što od INE želi i kakvu INU želi vidjeti. Danas malo malo pa pribijate nacionalnu kompaniju na stup srama nije nikakva strateški interes', kaže HDZ-ov Ivan Šuker.

Prodaja Ine postaje političko pitanje i zbog krize u Ukrajini. 'U tom kontekstu sve ono što zapad sada čini, kako promatra ovu cijelu geostratešku igru u Ukrajini meni se čini da će INA postati žrtvom tih geopolitičkih igara', smatra stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila.

Izgledi da se održi brak Vlade s mađarskim MOL-om, trenutačnim strateškim partnerom u INI, sve su manji. Posljednji krug pregovora održan je prije gotovo dva mjeseca bez naznaka će se nastaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene