Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predajte zahtjeve

Poziv malim ribarima da se prijave za Pravilnik o malom obalnom ribolovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravilnik o malom obalnom ribolovu bit će donesen sljedeći tjedan te će 3.500 malih ribara moći preći u kategoriju malog obalnog ribolova, što znači da će i dalje moći obavljati ribolov, koji će biti gospodarska kategorija pa će moći i prodavati ulovljenu ribu, najavio je u subotu pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

Krajem 2014. godine sva odobrenja za mali ribolov su prestala važiti, sukladno Ugovoru o pristupanju Europskoj uniji te će 3.500 malih ribara u Hrvatskoj moći preći u kategoriju malog obalnog ribolova. Moći će obavljati ribolov i dalje samo što će to biti gospodarska kategorija, te će moći i prodavati ulovljenu ribu, pojasnio je Ante Mišura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti za svinjogojce Od četvrtka je dopuštena svinjokolja, ali samo pod jednim uvjetom Slika nije dostupna Istražili smo Znate li koju ribu Hrvati najviše jedu i koliko je u Jadranu ima?

Po starom Zakonu kriteriji za ispunjavnje Pravilnika o malom obalnom ribolovu bili su godine života i imovinski cenzus koji je bio niski, pa nismo mogli ispuniti broj od 3.500 ribara, dok će novim Pravilnikom svi ribari biti bodovani i najviše bodova će dobiti stanovnici otoka prve i druge skupine, zatim oni koji imaju duže prebivalište na otoku, starije osobe, osobe manjeg imovinskog stanja kao i osobe koje su branitelji i invalidi Domovinskog rata, a što će sve donijeti i dodatne bodove, kazao je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede.

Stoga je pozvao male ribare da kada bude sljedeći tjedan objavljen Pravilnik da svi predaju zahtjeve sa svom potrebnom dokumentacijom koja će biti navedena u Pravilniku, a za što će imati 30 dana.

Savudrijska vala: Hrvatska policija tri puta zaustavila slovenske ribare

Nakon toga će ići bodovanje i donijet će se odluka o tih 3.500 ribara i oni će moći s tom odlukom obavljati ribolov, najavljuje Mišura.

Do sada je mali ribolov bio za osobne potrebe i bila je zabranjena prodaja te ribe, a sada će oni koji obavljaju mali obalni ribolov, odnosno svi oni koji uđu u kategoriju 3.500 malih ribara, imati iste uvjete kao i oni koji ih imaju u kategoriji gospodarskog ribolova.

Jedino će morati ispunjavati potrebnu dokumentaciju, ali će isto tako moći i taj ulov od pet kilograma dnevno prodavati na svom lokalnom tržištu, odnosno tamo gdje žive jer svaki gospodarski ribolov ima i pravo prodaje ribe, pojašnjava Mišura.

Dodaje i kako će ribari za ulazak u novu kategoriju trebati samo platiti taksu, odnosno upravnu pristojbu državi.

Ribari koji ne uđu u spomenutih 3.500 dobiti će besplatnu rekreacijsku dozvolu i dozvolu za parangal kojim će moći obavljati rekreacijski ribolov, najavio je ppomoćnik ministra poljoprivrede Mišura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene