Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Slovenija prosvjeduje

Savudrijska vala: Hrvatska policija tri puta zaustavila slovenske ribare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska policija u zadnjih je mjesec dana u najmanje tri slučaja zaustavila slovenske ribare 'u području koje svojim smatraju obje države', kazao je za slovenski list neimenovani diplomatski izvor u Ljubljani.

O zadnjim ribarskim incidentima u Savudrijskoj vali Slovenija će obavijestiti Arbitražni sud, objavio je u četvrtak ljubljanski list 'Dnevnik' koji se poziva na slovenske diplomatske izvore.

Pročitajte i ovo Danilo Latin (Foto: Dnevnik.hr) - 3 PRIMJENA ARBITRAŽNE ODLUKE Ribari imaju stopostotnu policijsku zaštitu: "Rekli su nam da možemo ribariti do sredine Savudrijske vale" Slika nije dostupna Savudrijski ribari poručuju "Branitelji su hrvatski teritorij branili puškama, mi ga branimo s brodicama i mrežama"

Hrvatska policija u zadnjih je mjesec dana u najmanje tri slučaja zaustavila slovenske ribare 'u području koje svojim smatraju obje države', kazao je za slovenski list neimenovani diplomatski izvor u Ljubljani.

Zato će Slovenija o tome obavijestiti Arbitražni sud za rješavanje graničnog prijepora dviju država, naveo je diplomatski izvor, dodavši da će Ljubljana arbitražnim sucima posredovati i svoju prosvjednu notu Hrvatskoj. U njoj je u utorak ocijenila da se intervencijama istarske policije nad slovenskim ribarima južno od crte sredine u zaljevu krši Arbitražni sporazum temeljem kojega je Arbitražni sud osnovan.

'Zadnji incidenti odudaraju od prakse zadnjih godina kad takvih intervencija hrvatske policije nije bilo', navodi list.

Hrvatska pred sudom zagovara stajalište da do odluke arbitraže o granici na moru važi razgraničenje crte sredine u zaljevu, podsjeća 'Dnevnik', dok Slovenija brani svoje stajalište 'da joj pripada cijeli zaljev jer je bio pod njenim nadzorom na dan osamostaljenja obiju država', navodi list. Dodaje da su se i Slovenija i Hrvatska bilateralnim dogovorom i Arbitražnim sporazumom obvezale da neće mijenjati postojeće stanje.

Njihove pozicije o postojećem stanju su različite, što je u prošlosti dovodilo do incidenata, ali je zaustavljanje slovenskih ribara u spornim vodama zaljeva nova praksa iza koje možda stoji politika, ocjenjuje slovenski list.

Slovenci optimisti kada je u pitanju dodir s otvorenim morem

'Spominju se i politički razlozi, a možda je Hrvatska počela primjenjivati sustav EU-a za automatsku identifikaciju ribarskih plovila dužih od 15 metara', navodi 'Dnevnik'.

U svakom slučaju, odluka da se u zaljevu ponovo zaustavljaju slovenske ribarice po svoj je prilici morala biti politička, navodi ljubljanski list.

U navedenim incidentima u Savudrijskoj vali zadnja dva tjedna slovenski ribari su, prema navodima istarske policije bili, u hrvatskim vodama, pa su na to upozoreni.

Slovenski ribari, pak, tvrde da su se nalazili u području slovenske 'ribolovne zone' i da su o tome obavijestili policiju u Piranu i svoju ribarsku inspekciju koje su o tome izvijestile ministarstvo vanjskih poslova.

Temeljem sporazuma o arbitraži koji su Hrvatska i Slovenija sklopile 2009., granični prijepor, najizraženiji u pogledu razgraničenja na moru, riješit će petočlano vijeće međunarodne arbitraže, očekuje se iduće godine.

Dvije strane različito tumače neke članke, a Hrvatska smatra da do rješenja spora za obje strane važi crta sredine u zaljevu. Slovenija pak tvrdi da ograničavanja slovenskih ribara u zaljevu ne bi trebalo biti 'jer granica još nije određena', a poziva se i na navodno stanje iz 1991., kada je, tvrdi Ljubljana, Slovenija kontrolirala više od polovice zaljeva.

Slovenija je u noti navela da pažljivo prati događaje u zaljevu i pozvala Hrvatsku da se do odluke arbitražnog sura suzdrži od jednostranih poteza i poštuje 'status quo' te 'načelo dobrosusjedskih odnosa'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene