Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agroturizam nadomak NP Krka

Povratak u neka davna vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetak kilometara od Šibenika, a točno ispod zadnje vjetrenjače vjetro-elektrane na brdu Trtar, nalazi se malo seosko gospodarstvo obitelji Čogelja.

Ideja o razvijanju seoskog turizma u šibenskom zaleđu Zdravku Čogelji nije pala s neba. Prije bi se moglo reći da ju je nametnuo splet okolnosti. 'Na ovom mjestu bila je farma koka nosilica. I nakon deset godina rada prestao sam raditi, jer više nisam mogao opskrbljivati tržište.', objašnjava Čogelja. Veliki trgovački lanci učinili su Čogeljinu farmu neisplativom, a ogroman prostor trebalo je nekako iskoristiti. Isprva je zamislio da je to biti obiteljska kuća za odmor no, kamen po kamen, ta ideja polako je mijenjala smjer prema onoj o seoskom turizmu.

Pročitajte i ovo POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan"

'Moji su tu imali nekada deset tisuća panja, kako mi kažemo, deset tisuća panja vinograda, a moj djed je živio od toga. Ja bih htio vratiti barem djelić toga, kako se tada živjelo, da ljudi, koji dođu ovdje, osjete dio te idile, tog starog načina života', kaže Čogelja. Ipak, obitelj je uskoro shvatila da ta ideja i košta. Naime, riječ je o skupim objektima, ističe Čogelja. 'Nije vam to klasičan tip apartmana, da vi to kroz noć napravite i sutra možete koristiti. Tu je kamen, drvo, gradnja koja je starog tipa. Na početku, kada sam tek počeo raditi, digao sam neke kredite od poslovnih banaka, što sam uložio u osnovnu infrastrukturu, a nakon toga sam najvećim dijelom iz vlastitih sredstava, vlastitog rada, uz odricanje, napravio to što sam napravio.'

'Htjeli smo imati nešto što su imali naše bake i djedovi'

Supruga Lidija, pojašnjava kako je prostor nekadašnje farme pretvoren u veliki dnevni boravak, gdje se može smjestiti dosta ljudi. 'Stolove smo sami radili, kao i puno toga što smo sami radili. A nešto su i donacije od prijatelja, stari kredenci, dobili smo ormare koje smo renovirani, jer smo htjeli smo imati nešto što su imali naše bake i djedovi', kaže Zdravkova supruga Lidija. Zdravko je okolne suhozide napravio sam. Tek je za ono najnužnije tražio pomoć majstora. Kamen za izgradnju koristio je sa svojih starih kuća, razbacanih po okolici. Uz obitelj, u pomoć je pozvao prijatelje, pa i prijatelje svojih prijatelja. Nadao se i poticajima države. 'Prošle godine sam tražio od Ministarstva poljoprivrede potporu i nisam ju dobio. Malo sam razočaran', kaže.

Počeo je surađivati i s turističkim agencijama no one, kaže, imaju drugačiju viziju, jer po njima gosti bi trebali doći, nešto pojesti, malo pogledati životinje i otići. No, farma nije opremljena za takav, GMO turizam jer, njegova je vizija bila sasvim drugačija. Čovjek, koji tu dođe, nađe jedan mir, sabere se i živi u skladu s prirodom. Sadržaja u okolici farme ima. Na svega dva kilometra tu je nacionalni par Krka, a blizu su i Kornati, te prekrasni vidikovci. Ipak, nedostaje još sadržaja, koji bi upotpunili ponudu farme. Primjerice, biciklističke staze. Glavnu ulogu u takvim investicijama ipak bi trebala osigurati šira zajednica.

Već ugostio prve turiste

Lidija ističe kako bi Šibeniku i okolici pomoć trebala pružiti Istra, koja je do sada već puno uložila u turizam, vinske i maslinarske ceste te biciklističke staze. 'To je nešto što je i svaki strani gost prepoznao. Ljudi su oduševljeni Istrom upravo zbog toga što je općina, županija dala svoj doprinos. Ne može tu čovjek ništa sam', zaključio je Zdravko. Amater u ovom poslu, ali veliki entuzijast, Čogelja se već može pohvaliti da je ugostio svoje prve turiste. Bili su mu, početkom ljeta, Rumunji a prošle godine imao je nekoliko grupa. Ipak, još je na početcima. Ova obitelj svoje goste ne doživljava kao strance niti ciljaju k tome da stvore masovni turizam. Pa ipak, Lidija naglašava kako i u tome ima puno posla. 'Zahtjevno je ali iskreno, kad se tako voli. Umorimo se jako, ali još to ne doživljavamo kao teret, a to je ono najvažnije', istaknula je.

Pomoć im je pružio i lokalni turistički ured, koji im je izradio i web stranicu. Obitelj je svjesna da su krenuli u posao koji im se neće isplatiti preko noći. No, kada bi im neki bogati stranac ponudio novac za ovu idilu, ne bi je prodali. Ovo imanje za njih ima neprocjenjivu vrijednost, kažu, jer su sve napravili svojim trudom i ljubavlju. Ne znaju koliko to vrijedi, ali njima vrijedi puno. Naravno, ima tu još puno želja i planova. Treba dodati još kamena na kuću, fali i bazen, možda neke nove životinje, vlastita proizvodnja iz vinograda i maslinika koje imaju. Pa ipak, pored toliko ulaganja i snova kraj dana uvijek donosi zadovoljstvo. 'Kad navečer, umoran, završim određeni dio posla, kao što vi sada tu mene snimate, tako i ja gledam sve to, snimam i divim se vlastitoj kreativnosti', kroz smiješak nam je kazao Zdravko. Više o ovoj temi pogledajte u emisiji Novac, koja se prikazuje u nedjeljnom jutanjem terminu na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene