Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Planirani rashodi za 2008. godinu su 119.4 milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prijedlogu državnog proračuna koji bi se ovaj tjedan trebao naći pred hrvatskom Vladom, rashodi proračuna u ovoj se godini planiraju u iznosu od 119,4 milijarde kuna, dok se prihodi procjenjuju na 115,6 milijardi kuna, neslužbeno se doznaje iz visokih izvora u Banskim dvorima.

Deficit proračuna opće države, kako su već ranije najavljivali premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker, bio bi na prošlogodišnjoj razini, odnosno iznosio bi 2,3 posto BDP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici Sjednica Vlade - 15 usporavanje inflacije Vlada usvojila proračunski plan za iduću godinu: Realni rast BDP-a 2,8 posto

Pritom bi deficit središnje države iznosio 1,3 posto BDP-a, deficit fondova (u koji su uključeni i Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste) iznosio bi 0,7 posto, a lokalne države 0,3 posto.

Ovogodišnji proračun, prema ranijim najavama, rađen je na projekciji gospodarskog rasta od 4 do 4,5 posto, te projekciji inflacije od 5,2 posto.

U resornom Ministarstvu financija ne žele izlaziti s informacijama o proračunu, najavljujući da će to učiniti ovih dana na posebnom brifingu za novinare, no, neslužbene su brojke već prenijeli neki mediji.

Prema tim informacijama, glavnina proračunskih rashoda, kao i prijašnjih godina, već je zadana, a najviše odlazi na mirovine i plaće proračunskih korisnika, za mirovine se u ovoj godini planira iznos od 33,1 milijardu kuna, a za plaće 21,5 milijardi kuna.

Kako su mirovine u resoru gospodarstva, za to je Ministarstvo u ovogodišnjem proračunu planiran iznos od oko 36 milijardi kuna, što je rast od oko 9,6 posto.

Po resorima među dobitnicima je i Ministarstvo obrane za kojeg neslužbene procjene govore o rastu rashoda od 19,5 posto, na 5,39 milijardi kuna.

Više će dobiti i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koji bi iz proračuna za ovu godinu trebalo dobiti oko 11,7 milijardi kuna, što je oko 900 milijuna, ili 8,3 posto više nego li prošle godine.

U tom su iznosu, kažu u tom Ministarstvu, planirana i sredstva za projekte obveznog srednjoškolskog obrazovanja, kao i za početak rada nacionalne zaklade za stipendiranje učenika i studenata. Za tu bi se zakladu iz proračuna osiguralo pet, šest milijuna kuna, a s istim tolikim iznosom, računa se, pridružit će se i gospodarstvenici.

Prema neslužbenim najavama, s manje novca nego u prošloj godini može računati Ministarstvo zdravstva kojemu se planira 22,4 milijarde kuna, što je oko 80 milijuna manje, a oko 200 milijuna manje imalo bi Ministarstvo unutarnjih poslova koje može računati na proračun od oko 4,3 milijarde kuna.

Manje će dobiti i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i to oko dvije milijarde kuna, ali je to posljedica i nove podjele resora, pa će tako primjerice novo Ministarstvo turizma imati na raspolaganju oko 228 milijuna kuna.

Novo je i Ministarstvo regionalnog razvoja koje bi, kako se najavljuje, moglo raspolagati s nešto više od dvije milijarde kuna, dok će Ministarstvo poljoprivrede na raspolaganju imati oko 4,5 milijardi kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene