Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mobilni operateri nezadovoljni porezom

Telefoniranje i slanje SMS poruka neće poskupjeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Telefoniranje i slanje SMS poruka neće poskupjeti! Jednoglasna je to poruka triju mobilnih operatera u Hrvatskoj nakon što im je Vlada ponovno uvela porez od 6 posto na poruke i pozive. Ali se žale da će im to usporiti investicije i razvoj. Neki Vladinu odluku nazivaju diskri-mini-rajućom jer se oporezuje samo njihov sektor.

Tri glavna tržišna rivala ovaj put igraju za isti telekomunikacijski tim - protiv Vladinog poreza na pozive i poruke od 6%. Milanović je ipak odlučio da će mu 300 milijuna kuna, koliko će ubrati s njim, dobro doći u teškoj fiskalnoj godini. No operateri se žale da su taj novac planirali uložiti u razvoj mreže, a sada me mogu.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi Ilustracija Porezni USKOK Žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na putovanja: Na papiru nemaju ništa

'Ono što možemo očekivati od ponovnog uvođenja poreza je smanjenje našeg investicijskog potencijala i to izravno utječe na tijek novca u kompaniji, što zapravo znači da će nam smanjiti mogućnost ulaganja i njegov intenzitet', kaže predsjednik Uprave THT-a Ivica Mudrinić.

Na stručnoj konferenciji Deloiite-a i poslovnog kluba Lider moglo se čuti da će operateri zato morati smanjiti ugovore i s manjim tvrtkama partnerima. Vlada s druge strane poručuje da su motivi za vraćanje poreza fiskalni i socijalni te da operateri ekstra zarađuju na skupom roamingu. Šef VIPneta pak kaže da je vraćanje poreza samo za operatere - diskriminacija. 'Ne želi stvoriti dojam da telekom operateri ne žele na solidaran način trpiti teret krize ali isto tako izražavaju svoje zgražanje načinom kako si izolirani iz ostatka industrije', kaže predsjednik Uprave VIPneta Mladen Pejković.

O ustavnosti uvođenja poreza svoje bi mišljenje trebao uskorto donjeti i Ustavni sud. Operateri pak kažu da je zbog ekonomskog stanja u Hrvatskoj teško očekivati da će podići cijene. Iz Tele2 poručuju da su u planiranju razvoja računali na ukidanje poreza.

'Tele 2 je samo 6 godina star i danas mi ne stvaramo ekstra profit. Sva naša dobit ide u reinvestiranje u ovoj zemlji i računali smo na ukidanje 6 poto poreza da nastavimo naša ulaganja u nove tehnologije', kaže predsjednik Uprave Tele2 Julian Ogrin.

Podsjetimo porez na pozive i SMS i MMS poruke Vlada Jadranke Kosor donjela je kao antirecesijsku mjeru koja je prestala važiti krajem ove godine. Ali nažalost recesija nije prestala važiti pa je tako i Milanovićev tim produžio ubiranje mobilnog poreza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene