Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Europske unije kažu kako nisu upoznati s namjerom da Hrvatska Vlada odustane od dogovora s EU u vezi rekonstruiranja brodogradilišta te da bi svaka takva odluka ugrozila šanse Hrvatske da pregovore završi do kraja ove godine.


U razmjeni pisama između tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i tadašnje povjerenice EU za tržišno natjecanje Neelie Kroes Hrvatska pristala da u restrukturiranju brodogradilišta u skladu s pravilima Europske Unije, piše Jutarnji list. Mnoge države članice tek su tada pristale na početak procedure za otvaranje osmog poglavlja o tržišnom natjecanju.

Vezani članci Ema Branica s anonimnim izvorima - 1 Ljudima nudio stanove koji su u stečaju, a stanari su sada očajni jer im domovi idu na dražbu. Pravi šok uslijedio je tek kad su tražili pomoć od stečajne upraviteljice Slika nije dostupna 'Nakon toliko kriminala drugačije nije moglo završiti'

Jedan europski diplomat je naglasio kako od Hrvatske nije traženo ništa što ne čine druge države članice EU, no dodao je kako niti te države neće Hrvatskoj dopustiti nešto što same ne mogu činiti. ' Radi se o strukturalnom problemu i postojanju sustava državnih potpora u Hrvatskoj kakve nisu dopuštene u EU. S obzirom na to da Hrvatska želi ući u EU, ne vidimo svrhu da se od nje ne traži da ispoštuje do kraja pravila igre', kaže izvor Jutarnjeg i dodaje da ništa ne znači što su dogovor postigle dvije osobe koje više nisu na tim položajima.

>> 'Sada nitko na svijetu ne prodaje brodogradilište'

Okončanje privatizacije ili početak stečaja nisu uvjet za otvaranje tog poglavnja, za njega je dovoljan postignut dogovor i objava drugog natječaja za brodogradilišta. Jutarnji navodi kako su mnoge džrave dale do znanja da se sva brodogradilišta moraju privatizirati ili početi stečajni postupak prije zatvaranja pregovora.