Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU podsjeća na dogovor

Odustajanje od stečaja škverova ugrožava pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Europske unije kažu kako nisu upoznati s namjerom da Hrvatska Vlada odustane od dogovora s EU u vezi rekonstruiranja brodogradilišta te da bi svaka takva odluka ugrozila šanse Hrvatske da pregovore završi do kraja ove godine.

U razmjeni pisama između tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i tadašnje povjerenice EU za tržišno natjecanje Neelie Kroes Hrvatska pristala da u restrukturiranju brodogradilišta u skladu s pravilima Europske Unije, piše Jutarnji list. Mnoge države članice tek su tada pristale na početak procedure za otvaranje osmog poglavlja o tržišnom natjecanju.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao Trgovački sud u Zagrebu Hrvatska priča Dobar posao u IMES-u: Kako je tijekom stečaja nestalo 19 vozila s ključevima i prometnim dozvolama

Jedan europski diplomat je naglasio kako od Hrvatske nije traženo ništa što ne čine druge države članice EU, no dodao je kako niti te države neće Hrvatskoj dopustiti nešto što same ne mogu činiti. ' Radi se o strukturalnom problemu i postojanju sustava državnih potpora u Hrvatskoj kakve nisu dopuštene u EU. S obzirom na to da Hrvatska želi ući u EU, ne vidimo svrhu da se od nje ne traži da ispoštuje do kraja pravila igre', kaže izvor Jutarnjeg i dodaje da ništa ne znači što su dogovor postigle dvije osobe koje više nisu na tim položajima.

>> 'Sada nitko na svijetu ne prodaje brodogradilište'

Okončanje privatizacije ili početak stečaja nisu uvjet za otvaranje tog poglavnja, za njega je dovoljan postignut dogovor i objava drugog natječaja za brodogradilišta. Jutarnji navodi kako su mnoge džrave dale do znanja da se sva brodogradilišta moraju privatizirati ili početi stečajni postupak prije zatvaranja pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene