Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nove cijene nafte donose drastična poskupljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loša vijest s njujorške burze da je barel sirove nafte postigao najveću cijenu u svojoj povijesti, rekordnih 100 američkih dolara. Novi skok cijena u Hrvatskoj je neizbježan.

Novo poskupljenje posljedica je nasilja i političke nestabilnosti u nekoliko zemalja izvoznica, daljnjeg slabljenja dolara te povećane potražnje za naftom zbog vala hladnoće u Europi i Sjevernoj Americi. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna inflatorni udari Ministar o povećanju cijena goriva: "Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu" Slika nije dostupna Zaustavljanje gospodarskog oporavka Nekontrolirani rast cijena nafte vodi u novu recesiju

Domino efekt divljanja cijena nafte na svjetskom tržištu kod nas tek slijedi s novim rastom cijena goriva.

"Vjerojatno će sa zadrškom od dva tjedna opet stići novi zahtjev za poskupljenje. Zaštitna državna cijena goriva, kakva je bila s eurosuperom od 8 kuna, teško da će se ponoviti. Država će imati sve manje kontrole nad Inom jer će nadzor nad tom privatiziranom tvrtkom preuzeti njezini dioničari", kaže Igor Dekanić, profesor s Rudarsko geološko naftni fakultet u Zagrebu.

A kako je u energetici sve vezano, nakon poskupljenja nafte očekuje se i veća cijena električne energije. HEP za novu Vladu već ima spreman zahtjev za 20 posto višu cijenu struje. 

U institutu za energetiku Ekonergu ističu da desetak tvrtki iz Europske unije želi prodavati struju hrvatskim građanima, ali čekaju da HEP-ova struja poskupi za barem 20 posto.

Hrvatska bi divljanje cijena struje mogla kontrolirati kada bi sve sama proizvodila za što ima potencijala. Trebali bismo, kažu stručnjaci, proizvoditi i 40 posto goriva za svoje potrebe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene