Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Loša vijest s njujorške burze da je barel sirove nafte postigao najveću cijenu u svojoj povijesti, rekordnih 100 američkih dolara. Novi skok cijena u Hrvatskoj je neizbježan.


Novo poskupljenje posljedica je nasilja i političke nestabilnosti u nekoliko zemalja izvoznica, daljnjeg slabljenja dolara te povećane potražnje za naftom zbog vala hladnoće u Europi i Sjevernoj Americi. 

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjedi u Bruxellesu Slika nije dostupna Nafta na rekordnih 134 dolara za barel

Domino efekt divljanja cijena nafte na svjetskom tržištu kod nas tek slijedi s novim rastom cijena goriva.

"Vjerojatno će sa zadrškom od dva tjedna opet stići novi zahtjev za poskupljenje. Zaštitna državna cijena goriva, kakva je bila s eurosuperom od 8 kuna, teško da će se ponoviti. Država će imati sve manje kontrole nad Inom jer će nadzor nad tom privatiziranom tvrtkom preuzeti njezini dioničari", kaže Igor Dekanić, profesor s Rudarsko geološko naftni fakultet u Zagrebu.

A kako je u energetici sve vezano, nakon poskupljenja nafte očekuje se i veća cijena električne energije. HEP za novu Vladu već ima spreman zahtjev za 20 posto višu cijenu struje. 

U institutu za energetiku Ekonergu ističu da desetak tvrtki iz Europske unije želi prodavati struju hrvatskim građanima, ali čekaju da HEP-ova struja poskupi za barem 20 posto.

Hrvatska bi divljanje cijena struje mogla kontrolirati kada bi sve sama proizvodila za što ima potencijala. Trebali bismo, kažu stručnjaci, proizvoditi i 40 posto goriva za svoje potrebe.