Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po izračunu Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), predblagdanska potrošnja ove će godine premašiti rekordnih 12 milijardi kuna, a predsjednik sindikata Krešimir Sever upozorio je kako se očekuje i val poskupljenja.


U NHS-u očekuju da će u potrošnji završiti većina iznosa božićnica koje će primiti 500-600 tisuća zaposlenih, 160 milijuna kuna koliko je predviđeno za božićnice umirovljenicima, te dvije milijarde kuna koje su umirovljenici primili kao ratu povrata duga. 

Vezani članci Ukrasi za drvce Pokazali maštovite ukrase za drvca, hoćete li možda inspirirati i vas? Božićne katastrofe (Foto: thechive.com) Male i velike nezgode nisu im uspjele pokvariti božićno raspoloženje

Također se očekuje da će biti nadmašena lanjska prosječna mjesečna potrošnja u maloprodaji od 8,14 milijardi kuna, kao i ukupni promet u trgovini koji bi mogao porasti za 4,8 posto, te dosegnuti na mjesečnoj razini 8,5 milijardi kuna, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Potrošačka košarica četveročlane obitelji za studeni iznosi 6.339 kuna, što je za 0,23 posto više nego u listopadu. Prosječna plaća pokriva 74,82 posto prosječne košarice, što je za 2,16 posto manje nego prošlog mjeseca.

Sindikalna košarica za podstanare je 8.171,43 kune, a njezina pokrivenost prosječnom plaćom iznosi 58,04 kune.

Prosječna umirovljenička košarica iznosi 3.385 kuna, a njezina pokrivenost mirovinom je 59,10 posto.

Udio troškova hrane u košarici i dalje raste pa je ovog mjeseca dosegnuo skoro 40 posto troškova. Udio hrane u studenom iznosi 39,82 posto, u rujnu je bio 39,65 posto, a u kolovozu 39,50 posto.

Sever upozorava da će poskupljenja tek uslijediti, a prvo će do kraja godine poskupjeti mlijeko 8 do 10 posto i mliječni proizvodi 5 do 10 posto.

Za očekivati je još jedno poskupljenje mliječnih proizvoda početkom iduće godine kada će se početi striktno primjenjivati Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, zbog čega će naknada po boci iznositi 70 lipa.

Udar na cijene izazvat će i poskupljenje dizela koji je dostigao
benzin što će, po Severovim riječima, izazvati lančanu reakciju jer se dizel najviše koristi u prometu ljudi i roba.