Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NHS: Potrošnja za blagdane premašit će 12 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po izračunu Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), predblagdanska potrošnja ove će godine premašiti rekordnih 12 milijardi kuna, a predsjednik sindikata Krešimir Sever upozorio je kako se očekuje i val poskupljenja.

U NHS-u očekuju da će u potrošnji završiti većina iznosa božićnica koje će primiti 500-600 tisuća zaposlenih, 160 milijuna kuna koliko je predviđeno za božićnice umirovljenicima, te dvije milijarde kuna koje su umirovljenici primili kao ratu povrata duga. 

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac Blagadni pred vratim Božić je sve skuplji, cijena bakalara i do 59 eura po kili: "Pa neki se žale, ali svatko izabere ono što može" Slika nije dostupna Od dodatnih zaduženja spašava božićnica Hrvati će za blagdanski stol potrošiti između 500 i 1.000 kuna

Također se očekuje da će biti nadmašena lanjska prosječna mjesečna potrošnja u maloprodaji od 8,14 milijardi kuna, kao i ukupni promet u trgovini koji bi mogao porasti za 4,8 posto, te dosegnuti na mjesečnoj razini 8,5 milijardi kuna, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Potrošačka košarica četveročlane obitelji za studeni iznosi 6.339 kuna, što je za 0,23 posto više nego u listopadu. Prosječna plaća pokriva 74,82 posto prosječne košarice, što je za 2,16 posto manje nego prošlog mjeseca.

Sindikalna košarica za podstanare je 8.171,43 kune, a njezina pokrivenost prosječnom plaćom iznosi 58,04 kune.

Prosječna umirovljenička košarica iznosi 3.385 kuna, a njezina pokrivenost mirovinom je 59,10 posto.

Udio troškova hrane u košarici i dalje raste pa je ovog mjeseca dosegnuo skoro 40 posto troškova. Udio hrane u studenom iznosi 39,82 posto, u rujnu je bio 39,65 posto, a u kolovozu 39,50 posto.

Sever upozorava da će poskupljenja tek uslijediti, a prvo će do kraja godine poskupjeti mlijeko 8 do 10 posto i mliječni proizvodi 5 do 10 posto.

Za očekivati je još jedno poskupljenje mliječnih proizvoda početkom iduće godine kada će se početi striktno primjenjivati Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, zbog čega će naknada po boci iznositi 70 lipa.

Udar na cijene izazvat će i poskupljenje dizela koji je dostigao
benzin što će, po Severovim riječima, izazvati lančanu reakciju jer se dizel najviše koristi u prometu ljudi i roba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene