Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Svjetskog dana voda 22. ožujka, Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) ističu da je voda opće, zajedničko dobro i mora cijenom biti svakomu dostupna, no, upozorava NHS, cijena opskrbe vodom u Hrvatskoj je u siječnju u odnosu na prosinac 2007. porasla za 7 posto.


U istom razdoblju u Zagrebu je taj rast iznosio čak 21,8 posto, pa je u najvećoj mjeri utjecao na povećanje indeksa cijene opskrbe vodom na državnoj razini, kaže se u priopćenju sindikata.

Vezani članci Gorivo, ilustracija Loše vijesti za vozače: Od ponoći skuplje gorivo Slika nije dostupna DRASTIČNE RAZLIKE NA PODRUČJU CIJELE HRVATSKE 'Šparam, a ne vrijedi'

Prosječna cijena vode u Hrvatskoj iznosi 9,85 kn. No dok u Rijeci ona iznosi 6,92 kn, u Splitu 6,93 kn, u Puli je njezina cijena 13,54 kn, a Zagreb pomalo pristiže Pulu sa 11,85 kn.

U posljednjih 7 godina voda je u Zagrebu poskupjela 182,14 posto, sa 4,2 kn na 11,85 kn, a što se tumači uvijek istim razlozima - visoki gubici u mreži, ugradnja pročistača. No, postotak gubitaka u mreži se nije promijenio kroz sve ove godine.

NHS upozorava da je u Hrvatskoj opskrba pitkom vodom svrstana u komunalnu djelatnost pa njenu cijenu, način obračuna i plaćanje određuje njen isporučitelj. Tako i cijene vode zajedno sa cijenama ostalih komunalija streme prema nebu, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.