Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljen pad dionica na Wall Streetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene dionica na Wall Streetu oštro su pale na početku trgovanja da bi se potom oporavile jer su se ulagači nastavili rješavati dionica ali i kupovati neke koje su obezvrijeđene s više od tjedan dana intenzivne i panične prodaje.

Indeks Dow Jones u prvim je minutama trgovanja na newyorškoj burzi izgubio gotovo 700 bodova ili osam posto vrijednosti, da bi se u idućih 15 minuta oporavio do minusa od 125 bodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dionice na Wall Streetu padaju unatoč vladinom preuzimanju AIG-a Slika nije dostupna Najoštriji pad cijena američkih dionica u zadnja dva mjeseca

Nakon prvog sata trgovanja na Wall Streetu, indeks Dow Jones bio je u minusu za 242 boda, na razini do 8,336 bodova. Indeks Standard & Poor's 500 izgubio je 2,87 posto a tehnološki indeks Nasdaq 1,16 posto vrijednosti.

Dionica investicijske banke Morgan Stanley pala ja za 27 posto, nakon što je Moody's Investors Service objavio da bi banci mogao smanjiti bonitet.

Strmoglavi pad dionica, koji je indeksu Standard & Poor's 500 donio najgori tjedan u povijesti, uzrokovala je zabrinutost da će produbljivanje kreditne krize gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju, ističe agencija Bloomberg. 

>> Dramatičan pad: Dow Jones ispod 9.000 bodova

>> Ublažen pad na Wall Streetu, indeks Nasdaq u porastu

>> Nastavljena panika na Wall Streetu: Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000

>> Novi oštar pad dionica na Wall Streetu

Zamrznuta kreditna tržišta i gubitak povjerenja u svjetski financijski sustav prouzročili su pad Dow Jonesa za 21 posto u samo 10 dana trgovanja.

Dow Jones je u četvrtak izgubio 678 bodova, i kreće se prema najvećem tjednom bodovnom gubitku i prema jednom od najvećih tjednih postotnih gubitaka, otkako se počeo mjeriti prije 112 godina.

Više od 25 bilijuna dolara izgubljeno je u vrijednosti dionica na globalnoj razini u 2008. godini. Oscilacije zabilježene u petak i prethodnih dana, potaknute su on-line nalozima za kupnju, koji se aktiviraju kada cijene nekih dionica padnu toliko da one postanu privlačne za klađenje. No ta kupnja ne odražava nestanak dubokog očaja na burzama i prodaja se nastavlja.

'Zamah ide protiv burze i vi ne želite da vas pogazi vlak. Sada je riječ o psihologiji burze. Tamo postoji izuzetan strah i panika', izjavio je Jack Ablin, direktor za ulaganja banke Harris Private.

Na početku trgovanja u petak, gubici u ovoj godini popeli su se na zapanjujućih 8,3 bilijuna dolara, mjereno prema Dow Jones Wilshire 5000 Composite indeksu, koji prati 5.000 kompanija sa sjedištem u SAD-u u i predstavlja gotovo sve dionice s kojima se trguje u Americi.

Zbog masovne prodaje dionica prekinuto je trgovanje na burzama u Austriji, Rusiji i Indoneziji, a one koje su ostale otvorene pretrpjele su gubitke. Zbog gubitaka australskih burzi tamošnji su brokeri današnji dan nazvali 'crnim petkom'.

Europske dionice također su potonule, britanski indeks FTSE-100 pao ja za 8,09 posto, njemački DAX za 9,4 posto, a francuski CAC-40 za 9,7 posto.

U Aziji, kolaps japanskog osiguravatelja Yamato Life Insurance, ponukao je i onako nervozne ulagače da povuku još više novca s tržišta, što je indeks Nikkei 225 srušilo za 11 posto, u drugi najveći pad u povijesti.

Svjetski dionički indeks MSCI World izgubio je 4,2 posto, povećavajući tjedni gubitak na 19 posto, najviše otkako je počelo njegovo vođenje 1970. godine.

'To je vrlo jasno - slom. Ljudi prodaju sve bez obzira kakvi su temelji. To je prisilna likvidacija', izjavio je Jim Rogers, predsjednik uprave Rogers Holdingsa iz Singapura.

Sirova nafta za isporuku u studenome pala je za 7,02 dolara na 79.57 dolara za barrel, na robnoj burzi u New Yorku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene