Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljena panika na Wall Streetu: Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Wall Streetu je nastavljen strmoglavi pad vrijednosti dionica započet prošloga tjedna, uz sve veći strah da će se financijska kriza proširiti globalno usprkos naporima SAD-a i vlada drugih zemalja da je saniraju.

Iako je u petak u Kongresu usvojen Bushov plan financijske pomoći pa su građani vjerovali da će brže vratiti povjerenje investitora, to se nije dogodilo zbog brojnih pokazatelja koji ukazuju da nastupa globalna recesija svjetskog gospodarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dramatičan pad: Dow Jones ispod 9.000 bodova Slika nije dostupna Rekordni pad dionica na Wall Streetu, Dow Jones izgubio 778 bodova

Dionički indeks Dow Jones pao je za 536.99 bodova, ili više od pet posto u prvih sat i pol trgovanja na newyorškoj burzi, spustivši se prvi puta nakon četiri godine ispod praga od 10.000 bodova na 9788.88 bodova.

Kreditno tržište i dalje je pod opterećenjem, a ulagači se u velikom broju prebacuju na državne obveznice. 

>> Kongres prihvatio zakon o sanaciji banaka

>> Novi oštar pad dionica na Wall Streetu

>> Oporavak na Wall Streetu!

Tržišta su došla do otrežnjujuće spoznaje da plan Bushove administracije za sanaciju financijskog sektora, vrijedan 700 milijardi dolara, neće djelovati dovoljno brzo da odmrzne kreditna tržišta, i da mnoge banke i dalje imaju teškoća s pristupom gotovini.

Tijekom vikenda vlade diljem Europe poduzele su mjere protiv propadanja banaka. Njemačka vlada i financijska industrija usuglasile su plan sanacije banke Hypo Real Estate Holding AG sa 68 milijardi dolara, a francuska banka BNP Paribas pristala je preuzeti 75 udjela u banci Fortis u Belgiji nakon što vladino spašavanje nije uspjelo, navodi agencija AP.

Vlade Njemačke, Irske i Grčke također su objavile da jamče bankovne depozite.

Američka središnja banka - Federalne rezerve (FED), također je poduzela nove korake kako bi ublažila blokadu kreditnih tržišta. FED je u ponedjeljak objavio da počinje isplaćivati kamate na rezerve komercijalnih banaka i proširuje svoj program kreditiranja banaka s teškoćama.

Uznemirenost na kreditnim tržištima više je nego očita. Prinos na tromjesečnim trezorskim zapisima američkog ministarstva financija pao je na 0.38 posto, s 0.50 posto prošloga petka. Potražnja za trezorskim zapisima ostaje visoka zbog njihove sigurnosti, ulagači su spremni prihvatiti krajnje mali povrat od uloženog, samo da im je novac na sigurnom mjestu.

Ulagači su se okrenuli i dugoročnijim obveznicama ministarstva finacija. Prinos na 10-godišnjim obveznicama pao je na 3.52 posto s 3.60 posto u petak.

Pad cijena nafte također govori o padu potražnje, što je dodatni argument za tvrdnje o globalnoj recesiji. U ovom trenutku nitko se ne usuđuje procijeniti konačne posljedice američke krize. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene