Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljaju se ženevski pregovori WTO-a o liberalizaciji svjetske trgovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori kojima u Ženevi predstavnici Svjetske trgovinske organizacije žele obnoviti pregovore iz Dohe nastavit će se nakon što su sve industrijski razvijene zemlje u petak pristale na ustupke kako bi se izbjegao potpuni prekid pregovora, objavili su u subotu diplomati.

Diplomatski izvori kažu kako su Sjedinjene Države ponudile da će smanjiti gornju granicu subvencija za poljoprivredu na 14,5 milijarda dolara na godinu, a sad se očekuju ustupci Europske unije koja bi morala smanjiti EU-ove tarife za 80 posto, a ne za 60 kako je već prije bilo ponuđeno.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

EU očekuje da vodeće zemlje u razvoju, Kina, Indija, Brazil i Meksiko, na sličan način smanje svoje tarife na industrijsku robu i usluge koje dobivaju iz razvijenih zemalja.

Kad su prošli ponedjeljak pregovori počeli, povjerenik EU-a za trgovinu Peter Mandelson rekao je da je EU spreman odustati od svih subvencija na poljoprivredni izvoz ako se postigne dogovor o tzv. pregovorima iz Dohe koji traju već sedam godina.

EU podupire novi kompromisni dokument WTO-a, rekao je Mandelson u subotu u Ženevi. 'Bliži smo dogovoru nego ikad u zadnjih sedam godina'. Mandelson je za radio BBC rekao da su izgledi za sporazum porasli s pola-pola, porasli na 75 posto.

'Nije to još riješeno, još je velik broj teških tema kojima ćemo se baviti idućih dana. Ali sad imamo temeljni paket i dosta dobre volje zemalja u razvoju, to će nam ubrzati rad', rekao je EU-ov povjerenik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene