Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani ne dižu kredite

Nakon dvije godine rasta, kamate napokon padaju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napokon dobre vijesti iz financijskog sektora. Kamate na kredite počele su padati nakon dvije godine neprekidnog recesijskog rasta. Ne zato što su banke jako dobre, nego zato što ni njima više ne ide kao prije.

Prvi čovjek jedne od najvećih banaka rekao je da su kamate u Hrvatskoj dosegnule maksimum i da se može očekivati njihovo postupno spuštanje jer je novac sada jeftiniji. Njegova je banka spustila kamatu za stambene kredite mlađima od 40 godina za pola posto. 'Ta je kamatna stopa povoljnija u odnosu na našu standardnu ponudu i niža je za 0,5 postotnih bodova ali i uvjeti dobivanja kredita su nešto povoljniji. Nadamo se da će proširenje ponude utjecati da oživi ponuda prodaja gotovih stanova posebno kod onih ponuđača možda neće oklijevati i dodatnom prilagođavanju cijene', Rekla nam je Helena Ilić iz Zagrebačke banke.

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Slika nije dostupna Upiranje prstom Banke poručuju Vladi: Oživite gospodarstvo, ili kamate ostaju

>> Lihvarske kamate zaustavile prodaju nekretnina

Pad prodaje stanova već je uzrokovao pad cijene od gotovo 11 posto, uz usmeni dogovor čak i 20. No unatoč tome prodaja ide slabo jer su krediti bili prilično nepovoljni, a ponuđači stanova zato su jedva dočekali odluku o nižim kamatama. 'Očekujemo da će ovaj potez sigurno pozitivno i stimulativno djelovati na interes kupaca i na rezultate prodaje, mi očekujemo da i druge banke slijede primjer smanjivanja kamata na stambene kredite', istaknuo je Danijel Babić iz Profectusa.

Jedna velika banka za sada je najavila smanjivanje. Druge poručuju da takve podatke ne iznose unaprijed, a neke otvoreno kažu da kamate za sada neće neće smanjivati. I guverner Željko Rohatinski je svjestan da samo jače kreditiranje privatnog sektora može ubrzati oporavak. U želji da dodatno pojača kreditiranje građana centralna banka je komercijalnim bankama ukinula limit na rast kredita i tako im je oslobodila 137 milijuna kuna, a taj će novac sigurno utjecati na povoljnije kamate. Banke bez limita neće morati plaćati penale za prekoračenje koje je do sada poskupljivalo kredite. To bi, uz jeftiniji novac, kamate trebalo napokon dodatno spustiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene