Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najava zabrane pušenja na javnim mjestima ne će utjecati na proizvodnju duhana u Hrvatskoj jer je naš duhan vrhunske kakvoće i vrlo cijenjen u svijetu, tako da svu proizvodnju možemo odmah izvesti na najzahtjevnija svjetska tržišta, izjavio je na konfreneciji za novinare u Virovirici direktor tvrtke "Hrvatskih duhana" Mirko Boić.


Na konferenicji sazvanoj u povodu početka ugovaranja ovogodišnje proizvodnje Boić je izjavio kako je sva prošlogodišnja proizvodnja duhana već prodana i kako trenutačno za izvoz nedostaje dva milijuna kilograma, što je 20 posto ukupne godišnje proizvodnje.

Vezani članci Zapljena cigareta, ilustracija USKOK podignuo optužnicu protiv krijumčara cigareta: Među okrivljenima policajac i carinik Duhanska industrija: BAT prijeti odlaskom - 4 Danas pada odluka? Ako duhanski div ostvari prijetnje više od 1600 ljudi završit će na cesti

Jedan od najvećih kupaca je Japan Tobacco, treći proizvođač cigareta u svijetu, a već četiri godine u Virovitici kupuju po tisuću tona hrvatskog duhana.

"Osim njih naši tradicionalni kupci su Premium Tabacco iz Brazila s dva milijuna i Universal Life s milijun kilograma duhana. Naš proizvod izvozimo u Indoneziju, Kanadu, na Filipine i u moge druge zemlje diljem svijeta", rekao je Boić.

Duhan proizveden u Hrvatskoj, naglasio je Boić, kakvoću postiže stalnim ulaganjem u izobrazbu kooperanata te najsuvremenije strojeve za primarnu obradbu duhana.

"Kvaliteta našeg duhana sve je bolja i zahvaljujući suradnji s
fakultetima i znanstvenim ustanovama, dobroj umreženosti sa svjestkim duhanskim središtima u SAD-u i Europi te novčanoj potpori vlasnika TDR-ADRIS-a", izjavio je Boić.

Duhan su prošle godine proizvodila 1283 proizvođača, a ove se očekuje još približno 300 novih. Pod duhanom će biti zasijano 4700 hektara što je za 400 hektara više nego prošle godine. Očekuje se 10.000 tona duhana tipa "virginia" i tisuću tona "burleya".