Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuni razlaz guvernera i premijerke

MMF: Struka uz Rohatinskog, sindikalisti uz Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do jučer su zajedno krojili ekonomsku budućnost Hrvatske, no sada su se guverner HNB-a Željko Rohatinski i Vlada Jadranke Kosor potpuno razišli u stavovima o ekonomskom smjeru u kojem Hrvatska treba ići.

Rohatinski želi bolne rezove i MMF, a Vlada pokušava očuvati dosadašnju proračunsku potrošnju i za MMF ne želi čuti. No vodeći ekonomski stručnjaci podupiru Rohatinskog. Kažu da bi MMF donio više koristi nego štete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina" Slika nije dostupna Rohatinski o MMF-u Rohatinski u 2011. očekuje još manje posla, veću inflaciju i manjak u blagajni

'Moramo znati da su reformski kapaciteti u našem društvu vrlo niski i bez jedne takve asistencije ali isto tako i tehničke pomoći teško je očekivati bilo kakvo dinamiziranje reformskih procesa', uvjeren je Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar Splitske banke.

Upozorava da se većina zemalja u okruženju obratila MMF-u i to im je ubrzalo oporavak. 'Dobili su sredstva po znatno povoljnijim uvjetima nego su na tržištu a to predstavlja dodatnu sigurnost i samim investitorima što omogućuje i jeftinije zaduživanje svih domaćih sektora', dodao je Šantić.

Uz Rohatinskog i poslodavci

Ministar financija Ivan Šuker nije se htio izjasniti o najnovijim vrlo konkretnim guvernerovim kritikama. Poslodavci su poručili da potpuno podupiru Rohatinskog. Ekonomski stručnjaci iz oporbe kažu pak da bi od MMF-a tražili da podrži njihov program povećanja proizvodnje i tako omogući Hrvatskoj jeftinije zaduživanje.

'Ja bih sigurno zvao MMF. Na taj način i kamate na naš vanjski dug počinju padati sa sadašnjih 5, 6, 7 posto i mogle bi ići ispod 5 posto i na samoj kamati bi uštedjeli nekoliko milijardi eura', smatra ekonomski stručnjak, SDP-ovac Ljubo Jurčić.

Sindikati su protiv dovođenja MMF-a. 'Apsolutno smatram da nije greška što MMF nije pozvan i da ga ne treba zvati jer one reforme koje bi on gurao mi sami ih možemo provesti i bez njega', uvjeren je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

>> 'Pogriješili smo kada nismo pozvali MMF'

>> Hrvatsku je kasnije pogodio krizni tsunami

Vladine procjene da smo u krizu ušli kasnije pa ćemo i kasnije izaći, s guvernerovim kritikama gube smisao, a provođenje reformi za sada ostaje tek na riječima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene