Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do jučer su zajedno krojili ekonomsku budućnost Hrvatske, no sada su se guverner HNB-a Željko Rohatinski i Vlada Jadranke Kosor potpuno razišli u stavovima o ekonomskom smjeru u kojem Hrvatska treba ići.


Rohatinski želi bolne rezove i MMF, a Vlada pokušava očuvati dosadašnju proračunsku potrošnju i za MMF ne želi čuti. No vodeći ekonomski stručnjaci podupiru Rohatinskog. Kažu da bi MMF donio više koristi nego štete.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Stabilnost kune će biti očuvana, imamo dovoljno municije za to' Slika nije dostupna MMF stiže u Hrvatsku, Vladi savjetuje rezanje

'Moramo znati da su reformski kapaciteti u našem društvu vrlo niski i bez jedne takve asistencije ali isto tako i tehničke pomoći teško je očekivati bilo kakvo dinamiziranje reformskih procesa', uvjeren je Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar Splitske banke.

Upozorava da se većina zemalja u okruženju obratila MMF-u i to im je ubrzalo oporavak. 'Dobili su sredstva po znatno povoljnijim uvjetima nego su na tržištu a to predstavlja dodatnu sigurnost i samim investitorima što omogućuje i jeftinije zaduživanje svih domaćih sektora', dodao je Šantić.

Uz Rohatinskog i poslodavci

Ministar financija Ivan Šuker nije se htio izjasniti o najnovijim vrlo konkretnim guvernerovim kritikama. Poslodavci su poručili da potpuno podupiru Rohatinskog. Ekonomski stručnjaci iz oporbe kažu pak da bi od MMF-a tražili da podrži njihov program povećanja proizvodnje i tako omogući Hrvatskoj jeftinije zaduživanje.

'Ja bih sigurno zvao MMF. Na taj način i kamate na naš vanjski dug počinju padati sa sadašnjih 5, 6, 7 posto i mogle bi ići ispod 5 posto i na samoj kamati bi uštedjeli nekoliko milijardi eura', smatra ekonomski stručnjak, SDP-ovac Ljubo Jurčić.

Sindikati su protiv dovođenja MMF-a. 'Apsolutno smatram da nije greška što MMF nije pozvan i da ga ne treba zvati jer one reforme koje bi on gurao mi sami ih možemo provesti i bez njega', uvjeren je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

>> 'Pogriješili smo kada nismo pozvali MMF'

>> Hrvatsku je kasnije pogodio krizni tsunami

Vladine procjene da smo u krizu ušli kasnije pa ćemo i kasnije izaći, s guvernerovim kritikama gube smisao, a provođenje reformi za sada ostaje tek na riječima.