Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već peti dan zaredom nastavlja se intenzivno kupovanje dionica Ine od strane domaćih mirovinskih fondova.


Rade li Fondovi u dogovoru sa Vladom ili jednostavno očekuju dobru zaradu od Ine? Kako god u 5 dana neprestanog kupovanja Inine dionice po 2830 kuna podigli su pravu euforiju na burzi. Tržište se napokon probudilo iz dugog recesijskog sna.

Vezani članci PR Nova akcija ugradnje plinskih instalacija Zsolt Hernadi (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Vrhovni sud odbio ukidanje istražnog zatvora bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju

'Samo prošlotjedni promet zagrebačke burze gotovo je dvostruko nadmašio trgovanje dionicama iz prošlog mjeseca, a sve zahvaljujući trgovanju sa Inom', ističe Tomislav Gračan iz Uprave Zagrebačke burze.

>> Trgovina dionicama Ine oživjela burzu

'Mi očekujemo da će se ovakvi prometi nastaviti i dalje i da će indeks ZG burze završiti pozitivno ovu godinu, čime bi u stvari bio i jedini indeks u regiji država bivše Jugoslavije, koji će završiti pozitivno ovu godinu', istaknuo je Tomislav Gračan, član Uprave zagrebačke burze.

Vlasnička struktura Ine sada je ovakva. MOL ima 47 posto dionica. No koliko će to podebljati znati će se sredinom siječnja kada završi njegova ponuda za kupnju. S druge strane Vlada ima 44 posto mirovinski fondovi su u 5 dana pokupovali oko 3 posto. Situacija je izjednačena 47-47. Ipak to trenutno malo znači jer je prema dioničarskom ugovoru sa Vladom pravi gazda u Ini ipak samo MOL. No bez obzira na zapetljano odnos dioničara bitka za INU probudila je uspavano tržište kapitala i navela investitore da opet kupuju.

'Moram reći da je prošli tjedan bio stvarno značajan jer su neki od tih trgovinskih dana bili i najveći u povijesti zg burze', kaže Gračan. Dok zemlju trese ekonomska kriza koja će se kroz rast nezaposlenosti produbljivati i kroz sljedeću godinu optimizam na burzi budi nadu. Nadu da Hrvatska ipak vrijedi više nego što govore trenutne makroekonomske broje.