Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burzovni hit

Trgovina dionicama Ine oživjela burzu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo danas dionicama INE se trgovalo za 125 milijuna kuna.

I dalje se nagađa da mirovinski fondovi kupuju dionice u dogovoru s Vladom, što bi moglo zahtijevati i reviziju dioničarskog ugovora s Mađarima. Upravljanje INOM tako bi prešlo u domaće ruke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Zgrada Ine Vlada ne otkriva detalje Pregovori oko Ine još traju, ali stajališta o cijeni - prilično su udaljena

Procjene kažu da su mirovinski fondovi već kupili 3 od ukupno 8 posto dionica INE za 527 milijuna kuna, koliko imaju mali dioničari. Vlasništvo nad INOM određuje dioničarski ugovor Vlade i MOL-a, stoga se svi pitaju  što leži iza ponude mirovinaca od 2830 kuna za dionicu koja se donedavno prodavala za 1000 kuna manje.

>> MOL: Otkup dionica Ine je neprijateljski i prikriven!

'Ne vidim u čemu je sada poanta kupovanja ovih 8 posto dionica od treće strane. Od MOL-ove strane to je u redu jer oni žele uskladiti svoja upravljačka prava sa dioničarskom strukturom', rekao je ekonomski analitičar Ljubo Jurčić. Prema nagađanjima da će ući u zajedničku bitku, Vlada i mirovinci trenutačno zajedno drže 47 posto INE, jednako koliko i MOL. MOL ipak ima većinska upravljačka prava, ali kupe li združene snage ostatak i prijeđu 50 posto, stvari se mijenjaju u korist Vlade.

'Onda će Vlada opet morati mijenjati dioničarski ugovor s Molom. Ako je željela, to je mogla odmah na početku napravit, bez ove gužve u kojoj smo stvorili atmosferu da se radi nešto ispod žita, ispod stola. Zapravo se samo trebalo pozvati MOL za stol, i reći da nismo zadovoljni sa sadašnjom organizacijom i da idemo na reviziju dioničarskog ugovora', dodao je Jurčić.

Čime je Vlada navodno pridobila mirovinske fondove da uđu na njezinu stranu, nije poznato. Ali svojim članovima oni će svakako morati objasniti iznenadnu investiciju u Inine dionice. Dok se motivi i strategije ne razjasne, dionice INE i dalje su burzovni hit. Na zagrebačkom tržištu danas se njima trgovalo za gotovo 125 milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene