Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji za novinare održanoj u Berlinu izjavila kako njezina vlada radi na 'spašavanju' njemačke hipotekarne banke Hypo Real Estate.


Vlada 'ne namjerava dopustiti da poteškoće s kojima se suočila jedna financijska institucija' naštete cijelome bankarskom sustavu, kazala je Merkel dan nakon što je HRE dospjela na rub opstanka zbog propasti plana spašavanja vrijednog 35 milijardi eura.

Vezani članci Slika nije dostupna Direktor Hypo Real Estate dao ostavku Slika nije dostupna Njemačka vlada dala jamstva za sigurnost banaka

U govoru održanom uoči sastanka vladajuće koalicije, Merkel je izjavila kako su ušteđevine štediša na sigurnome te je obećala da će odgovorni za ovakav razvoj događaja biti pozvani na odgovornost.

Konferenciji za novinare u Berlinu prisustvovao je i njemački ministar financija Peer Steinbrueck. On je izjavio kako vlada radi na 'specifičnom rješenju' za Hypo Real Estate te je izrazio nezadovoljstvo što su informacije o poteškoćama banke na svjetlo dana izašle tek u zadnjih par dana, izvijestio je Reuters. 

>> Hypo Real Estate banka pred slomom

>> Njemačka vlada još će jednom pokušati spasiti Hypo Real Estate

Njemačka vlada i predstavnici bankarske industrije 29. rujna najavili su pomoć u iznosu od 35 milijardi namijenjenu oporavku hipotekarne banke HRE, no čelnici te njemačke banke u subotu navečer izvijestili su da je plan njezina spašavanja propao.

Njemačke novine izvijestile su kako je do toga došlo jer su dvije vodeće njemačke banke, središnja Bundesbanka i Deutsche Bank dubinskim uvidom otkrile da su problemi HRE-a puno teži nego se isprva činilo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju