Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka vlada dala jamstva za sigurnost banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je savezna vlada odlučila poduprijeti sigurnost banaka jamstvom bez premca, čime nastoji zadržati povjerenje ulagača u banke unatoč zaoštravanju krize banaka.

Obećanje vlade da će u nuždi jamčiti sigurnost štednih uloga vrijedi vremenski neograničeno a uključuje i štediše iz inozemstva, međutim, ne odnosi se na tvrtke niti na same banke, izjavio je glasnogovornik njemačke savezne vlade Ulrich Wilhelm.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Njemačko ministarstvo financija istodobno je pojasnilo da vladina odluka ne predstavlja izgradnju sigurnosnog fonda za financijski sektor nego je riječ samo o poboljšanju upravljanja krizama.

Državno jamstvo za uloge u procijenjenoj vrijednosti većoj od bilijun eura neće biti utvrđena zakonom, ali je politički osigurano, izjavio je Wilhelm. 

>> Njemačka vlada još će jednom pokušati spasiti Hypo Real Estate

Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak navečer o odluci će izvijestiti predsjednike klubova zastupnika u Bundestagu.

Vlada želi spriječiti stampedo štediša na šaltere banaka u kriznim trenucima, što bi samo zaoštrilo stanje banaka, izjavio je vladin glasnogovornik.

Glasnogovornik ministarstva financija izvijestio je o naznakama da građani diljem Europe u posljednje vrijeme podižu sa svojih računa znatno više novaca, što Njemačka želi spriječiti.

U Europi je ta odluka dijelom naišla na nerazumijevanje, budući pojedine vlade strahuju da bi se to moglo negativno odraziti na njihove banke.

Predsjednik britanske vlade Gordon Brown u ponedjeljak je najavio da će telefonom razgovarati s Angelom Merkel.

S druge strane, Europska komisija načelno je pozdravila njemačku odluku.

"To može biti primjeren odgovor politike", izjavio je u Bruxellesu glasnogovornik povjerenice za zaštitu tržišnog natjecanja Neelie Kroes.

Prema navodima njemačkog ministarstva financija, tim su jamstvom obuhvaćeni samo štedni ulozi privatnih osoba, ali ne i same banke niti novac poduzeća kao što je to primjerice slučaj u Irskoj.

Njemačke vlasti ne očekuju nakon ove odluke veći transfer novca iz inozemstva na račune u Njemačkoj.

Njemački ministar financija Per Steinbrueck opisao je stanje na financijskim tržištima kao "vrlo opasno".

Prema informacijama ministarstva financija, jamstvo vlade za koncern Hypo Real Estate u visini od 35 milijardi eura neće imati posljedice za savezni proračun.

"Vrlo konkretno, jamstvo ne predstavlja dodatno opterećenje za proračun. Hoće li tako i ostati, vidjet ćemo", rekao je Steinbrueckov glasnogovornik Torsten Albig.

Banke su u nedjelju na večer odobrile Hypo Real Estate dodatne kredite u iznosu većem od 15 milijardi eura, te koncernu zajedno sa sredstvima njemačke Savezne banke tako stoji na raspolaganju ukupno 50 milijardi eura.

Vlada je odbila nacionalizaciju Hypo Real Estate koju su tražile banke.

Steinbrueck je u ponedjeljak žestoko kritizirao upravu banke koja prema njegovim riječima svu odgovornost prebacuje na politiku a političare prikazuje kao "idiote".

Vladin glasnogovornik izjavio je da kancelarka očekuje od banaka aktivnu potporu u rješavanju krize, te da se nada da će i pravosuđe pomoći pojasniti neke odnose u financijskom sektoru.

Steinbrueck je u ponedjeljak poručio da ne želi više surađivati s upravom već spomenute banke, nakon što je koncern dva puta spašen u roku od tjedan dana.

Nadzorni odbor koncerna još uvijek podupire predsjednika uprave Georga Funkea, ali iz krugova bliskih koncernu doprle su informacije da razlog tome leži u činjenici da još nije pronađen njegov nasljednik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene