Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački diskontni trgovački lanac Lidl priznao je da postoji mogućnost da se u nekim njegovim trgovinama u Njemačkoj zaposlenici špijuniraju uz pomoć kamera.


"U ovom trenutku ne mogu isključiti mogućnost da je bilo takvih zapovijedi", izjavio je član uprave Lidla Juergen Kisseberth u srijedu u sjedištu tvrtke u Neckarsulmu. "Ali to nije bila naredba uprave", dodao je.

Vezani članci Eksplozija u njemačkom Lidlu 01 Užas u njemačkom Lidlu: Zaposlenik otvorio paket koji je eksplodirao. Troje radnika je ozlijeđeno PR Moderna aplikacija kupcima donosi uštede i brojne pogodnosti

Dvije detektivske agencije dobile su zadaću da uz pomoć kamera otkrivaju krađe kupaca u Lidlu.

Tek kad se provjere svi nalozi za nadzor na području Njemačke, moći će se isključiti sve sumnje, izjavio je Kisseberth.

Njemački časopis "Stern" objavio je da su trgovinama Lidla otkrivene brojne nadzorne kamere koje snimaju kad i kako često zaposlenici idu na zahod i tko je s kim u mogućoj ljubavnoj vezi. Osim toga, operateri kamera imaju zadaću ocijeniti tko je nesposoban ili naprosto "djeluje povučeno i naivno", tvrdi "Stern".
Časopis, koji se poziva na interne dokumente Lidla, naveo je da se kamerama trebaju registrirati čak i tetovaže zaposlenika.

Glasnogovornica Lidla izjavila je novinarima da zapisnici o motrenju zaposlenika nisu služili nadzoru nego registriranju mogućeg lošeg ponašanja.

Njemačke su vlasti obećale rasvjetliti slučaj. "Stvar se mora razjasniti", izjavila je glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova Baden-Wuerttenberga.

Njemački sindikat zaposlenih u uslužnim djelatnostima ver.di priopćio je da je riječ o skandalu. Ako se informacije o špijuniranju zaposlenika pokažu točnima, "onda se to uklapa u sustav neprestanog nadzora i ugnjetavanja u tom poduzeću", izjavio je sindikalni stručnjak za trgovinu Bernhard Franke.

Sindikat, koji smatra da Lidl zastrašuje svoje zaposlenike, pozvao ih je da se sindikalno organiziraju i sami pokrenu akciju protiv zloporaba.