Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više će se orijentirati na amaeričko tržište

Kina neće spašavati prezadužene europske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto pomoći europskim državama, Kina će se i dalje više orijentirati na američko tržište.

Kina je odbacila mogućnost ulaganja većeg dijela svojeg svojih inozemnih rezervi, koje iznose 3,2 bilijuna dolara, za spas europskih država, prenose agencije. Doministrica financija Fu Ying izjavila je kako Kina ne može koristiti inozemne rezerve za spašavanje drugih zemalja, nego da bi njima trebala upravljati po načelu sigurnosti, likvidnosti i profitabilnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba s političkom krizom Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali" Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

' Tim se načelima Kina vodi i prilikom kupnje europskih i američkih obveznica, kao i obveznica MMF-a', izjavila je Fu Ying.

Kina je već uložila više od 1,3 bilijuna dolara u američki dug, a u strahu je da bi bilo kakvo povlačenje tog novca moglo dalje narušiti američko gospodarstvo, što bi moglo rezultirati smanjenjem kineskog izvoza u SAD. Kina i SAD jedno su drugome drugi najveći trgovinski partneri, a u ovoj godini bi vrijednost te trgovine trebala biti veća od 400 milijardi dolara.

Kina će radije ulagati u SAD

Kina je odbacila mogućnost ulaganja većeg dijela svojeg svojih deviznih rezervi, koje iznose 3,2 bilijuna dolara, za spas prezaduženih europskih država, prenose agencije. Doministrica vanjskih poslova Fu Ying izjavila je kako Kina ne može koristiti devizne rezerve za spašavanje drugih zemalja, nego da bi njima trebala upravljati po načelu sigurnosti, likvidnosti i profitabilnosti.

'Tim se načelima Kina vodi i prilikom kupnje europskih i američkih obveznica, kao i obveznica MMF-a', izjavila je Fu Ying.

Umjesto pomoći europskim državama, Kina će se i dalje više orijentirati na američko tržište, budući da joj je SAD jedan od najvažnijih trgovinskih partnera. Kina je već uložila više od 1,3 bilijuna dolara u američke obveznice, a u strahu je da bi bilo kakvo povlačenje tog novca moglo dalje narušiti američko gospodarstvo, što bi moglo rezultirati smanjenjem kineskog izvoza u SAD. Zato Kinezi žele dio novca od kupovine obveznica pretvoriti u ulaganja u infrastrukturu, što bi trebalo otvoriti nova radna mjesta i olakšati oporavak tamošnjeg gospodarstva.

>> Italija planira uštedjeti 25 milijarda eura

Kina i SAD jedno su drugome drugi najveći trgovinski partneri, a u ovoj godini bi vrijednost te trgovine trebala biti veća od 400 milijardi dolara. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene