Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istočni dijelovi Njemačke i nakon 18 godina zaostaliji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I 18 godina nakon ujedinjenja zapadne i istočne Njemačke istočni dijelovi zemlje još uvijek gospodarski zaostaju za zapadnim, proizlazi iz redovitog godišnjeg izvješća njemačke vlade o stanju na istoku zemlje, predstavljenog u srijedu u Berlinu.

"Do sada je mnogo učinjeno, ali još uvijek mnogo toga treba učiniti", rekao je prilikom predstavljanja izvješća povjerenik vlade za gospodarsku obnovu istočne Njemačke, ministar prometa Wolfgang Tiefensee. Istodobno je naglasio da bi do 2019., kada istječe tzv. doprinos solidarnosti koji svaki uposleni mjesečno odvaja od primanja, područje bivšeg DDR-a gospodarski "trebalo stati na vlastite noge".

Pročitajte i ovo Prosvjed u Berlinu Protive se presudi suda Neobičan prizor u prijestolnici: Blokirali najpoznatiju znamenitost grada i ne odustaju od svojih zahtjeva Njemačka policija Uzrok nesreće nejasan Teška prometna nesreća u Njemačkoj: U lančanom sudaru ozlijeđeno 16 osoba

Iz izvješća proizlazi da su, gledano po glavi stanovnika, istočni dijelovi zemlje 2007. dosegnuli tek 70 posto gospodarskog učinka na zapadu. Isto tako je i nezaposlenost s 12 posto gotovo dvostruko viša nego na zapadu zemlje. Tiefensee je posebice ukazao na problem odljeva radno aktivnog stanovništva iz istočnonjemačkih saveznih pokrajina.

"Iz nekih dijelova istočne Njemačke odselilo se više od 25 posto radno aktivnog stanovništva, što je pogubno za daljnji razvitak regije", rekao je Tiefensee.

Ustvrdio je da pojačana nezaposlenost i loše gospodarsko stanje kod stanovnika tzv. novih saveznih pokrajina uzrokuje i stalni osjećaj "drugorazrednosti".

Prema podacima Gospodarskog instituta u Leipzigu, ukupna financijska pomoć zapadnog dijela Njemačke istoku iznosila je do 2003. 1,2 bilijuna eura, a prema nekim pokazateljima ukupan iznos tzv. transfernih sredstava premašio je granicu od 1,5 bilijuna eura.

Njemačka sljedećega petka slavi 18 godina otkako su savezne pokrajine, u sklopu bivše Njemačke Demokratske Republike, pripojene Saveznoj Republici Njemačkoj, čime je službeno dovršen proces njemačkog ujedinjenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene