Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na samom početku ove godine nastavljen je rast inozemnog duga RH. Tako je na kraju siječnja 2007. godine ukupni bruto inozemni dug Hrvatske iznosio 29,4 milijarde eura.


U usporedbi s krajem 2006., dug je zabilježio povećanje od 400 milijuna eura. 

Vezani članci Lijekovi, ilustracija - 2 Iz udruge pacijenata upozoravaju: "Svaki dan bez terapije u bespoštednoj borbi s ovako teškim bolestima okrutan je i opasan za život bolesnih ljudi u ovoj zemlji" Uzimanje lijeka, ilustracija Rješenje na pomolu? Ministri Beroš i Marić u utorak o sanaciji dugovanja veledrogerijama

Navedeni mjesečni rast ipak predstavlja blago usporavanje u usporedbi s posljednjim prošlogodišnjim tromjesečjem, što je bilo i očekivano s obzirom da su pritisci na rast vanjskog duga izraženiji pri kraju godine. 

U usporedbi sa siječnjem 2006. godine dug je porastao za oko 3,55 milijarde eura. Godišnji rast i dalje se zadržao na relativno visokoj razini od 13,7 posto. 

Promatrajući po domaćim sektorima na mjesečnoj i godišnjoj razini najznačajniji generator rasta vanjskog zaduženja bila su poduzeća, dok su poslovne banke usporile zaduživanje na ispodprosječnih 13 posto na godišnjoj razini. 

U odnosu na kraj prosinca, poduzeća su povećala svoja zaduženja za oko 240 milijuna eura. 

Istovremeno, na godišnjoj razini rast je iznosio 2,4 milijarde eura odnosno veoma snažnih 34 posto. 

Inozemni dug države zabilježio je smanjenje na mjesečnoj i godišnjoj razini. 

U usporedbi s mjesecom otprije dug je smanjen za nešto više od 40 milijuna eura, dok je na godišnjoj razini zabilježeno smanjenje od oko 440 milijuna eura. 

Tijekom ove godine očekujemo da se nastavi rast ukupnog inozemnog duga ali ipak s nešto sporijom dinamikom nego tijekom 2006.