Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Inozemni dug Hrvatske dosegao 29,4 mlrd eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na samom početku ove godine nastavljen je rast inozemnog duga RH. Tako je na kraju siječnja 2007. godine ukupni bruto inozemni dug Hrvatske iznosio 29,4 milijarde eura.

U usporedbi s krajem 2006., dug je zabilježio povećanje od 400 milijuna eura. 

Pročitajte i ovo HNB, mirovine - 2 Objavio HNB Dijaspora bolja od EU fondova: Pogledajte koliko je novca u Hrvatsku pristiglo iz inozemstva Ilustracija Što se događa Presuda ostavila proračunsku rupu od 60 milijardi eura: Njemačka vlada povlači rigorozne poteze, poziva se na uvođenje izvanrednog stanja

Navedeni mjesečni rast ipak predstavlja blago usporavanje u usporedbi s posljednjim prošlogodišnjim tromjesečjem, što je bilo i očekivano s obzirom da su pritisci na rast vanjskog duga izraženiji pri kraju godine. 

U usporedbi sa siječnjem 2006. godine dug je porastao za oko 3,55 milijarde eura. Godišnji rast i dalje se zadržao na relativno visokoj razini od 13,7 posto. 

Promatrajući po domaćim sektorima na mjesečnoj i godišnjoj razini najznačajniji generator rasta vanjskog zaduženja bila su poduzeća, dok su poslovne banke usporile zaduživanje na ispodprosječnih 13 posto na godišnjoj razini. 

U odnosu na kraj prosinca, poduzeća su povećala svoja zaduženja za oko 240 milijuna eura. 

Istovremeno, na godišnjoj razini rast je iznosio 2,4 milijarde eura odnosno veoma snažnih 34 posto. 

Inozemni dug države zabilježio je smanjenje na mjesečnoj i godišnjoj razini. 

U usporedbi s mjesecom otprije dug je smanjen za nešto više od 40 milijuna eura, dok je na godišnjoj razini zabilježeno smanjenje od oko 440 milijuna eura. 

Tijekom ove godine očekujemo da se nastavi rast ukupnog inozemnog duga ali ipak s nešto sporijom dinamikom nego tijekom 2006.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene