Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Diplomacija nije bila potrebna jednom hrvatskom poduzetniku da od nečeg što svi trebamo napravi izuzetno uspješan posao.


Iz hrvatske tvornice u Ivanić Gradu godišnje izađe pola milijuna wc dasaka - što ga svrstava na listu jednog od najvećih europskih proizvođača. Mogao bi biti kaže još bolji da se država drugačije ponaša.

Vezani članci Gužve na granicama Europska komisija otkrila kada očekuju slobodno kretanje unutar, ali i izvan granica EU-a Zastave ispred zgrade Europskog parlamenta Uništenje zastave Europske unije u Njemačkoj ubuduće kažnjivo

Nema čovjeka koji je ne treba. WC daska je nešto što ljudi uglavnom uzimaju zdravo za gotovo. No za Vitomira Klasića izrada prave daske je umjetnost. Obrada rubova, materijali, mehanizmi spuštanja. Klaić kaže da je su ove daske koje se proizvode u Ivanić Gradu među najkvalitenijim u svijetu i da je potražnja za njima u svijetu ogromna. Sa europskom konkurencijom kaže nema problema.

'Ja ću vam reći da smo mi jedva dočekali ulazak Hrvatske u Europsku Uniju jer mi izvozimo 80 posto našeg programa. Sada je puno jednostavnije izvesti robu u Njemačku jer nema dvostukih carina nema dvostrukih granica', kaže Klasnić.

Godišnje ova hrvatska tvornica proizvede 400 tisuća wc dasaka. Spada među najveće europroizvođače. Dio troškova za nove strojeve riješen je kroz nepovratne poticaje za koje Klasić kaže da poduzetnicima puno znače u borbi za euro-konkuretnost. No ipak domaći vladar tržišta wc dasaka upozorava da su troškovi proizvodnje u Hrvatskoj i dalje previsoki.

>> Plišani medvjedić koji SKRIVA nešto posve drugo!

'Ono što nas iscrpljuje su visoki troškovi proizvodnje zapravo visoki troškovi države. I ono što ja moram reći kao poduzetnik što je najveći problem, država nije učinila puno na smanjenju troška. Troškovi se mogu smanjivat na državnoj administriciji', tvrdi Klasnić.

Tvornica u Ivaniću zapošljava 70 radnika. Kriza nije pojela niti jedno radno mjesto. Daske se prodaju preko Europe i Rusije do dalekog istoka. I opet dokazuju da kvalitetna proizvodnja u Hrvatskoj nije potpuno zamrla. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook