Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne obustavi li Bosna i Hercegovina uskoro zabranu uvoza mesa iz Hrvatske, Hrvatska neće stajati prekriženih ruku. Poruka je to resornog ministarstva koje najavljuje oštre mjere. Konkretni gubici još se ne spominju, no, trgovinski rat, čini se, tek je počeo.


'Isti uvoz koji ima Bosna i Hercegovina u omjerima ima Hrvatska iz Europske unije. I ne pada nam na pamet da sad donesemo suludu odluku kojom ćemo zabraniti uvoz iz Europske unije jer je u Austriji kravlje ludilo bilo potvrđeno prije 4 godine. Gotovo svaku minutu kontaktiramo s kolegama ministrima da zaustavimo ovaj neporazum. Ja mislim da to treba prestati odmah i naše su intencije u dijelu da to zaustavimo odmah sutra', kaže ministar poljoprivrede Božidar Pankretić. 'Radi se o nečemu što nije ni stručno utemeljeno, a rekao bih ni na dobrim principima trgovinske razmjene između BIH i Hrvatske'. Na pitanje misli li da iza priče stoji nekakav privatni lobi, primjerice Lijanovići, Pankretić je ostao neodređen. 'Pa neću govoriti o nikome ponaosob, međutim, interesi uvijek postoje', kaže Pankretić. 

Vezani članci Svinjsko meso (Dnevnik.hr) Ovo meso Hrvati vole, ali proizvođači od toga nemaju previše koristi: Unazad 11 godina proizvodnja je – prepolovljena Slika nije dostupna BiH zabranila uvoz hrvatske hrane, MVPEI uputilo prosvjednu notu

'Ako nekoga molimo tri mjeseca da ukloni barijeru za jednu vrstu roba, a za drugu mjesec dana pa ne reagira, pa ako mi otprilike identično reagiramo, pa onda iskaže druga strana iskaže spremnost u roku od nekoliko sati da razgovara, onda je jasno kako treba postupati', kaže pak Mladen Zirojević, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH.

Više u video prilogu.