Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kriza u Grčkoj ponovno je izazvala kaos na svjetskim tržištima.


Burzovni indeksi diljem svijeta padaju, a investitori strahuju da Atena neće moći podmiriti obveze prema vjerovnicima, što bi se moglo odraziti na cjelokupno europsko gospodarstvo. Stanje u Grčkoj, Hrvatska bi čak mogla dobro iskoristiti.

Vezani članci Potrošnja u Hrvatskoj - 1 Kao da nema koronakrize: Hrvati troše nemilice, osobna potrošnja porasla za čak pet milijardi kuna Ekonomska konferencija u HND-u (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) - 4 Guverner tvrdi da nije sve tako crno: "Strana tržišta neće pogoditi kriza, a hrvatsko će rasti više i brže od očekivanog"

Na svjetskim financijskim tržištima zvone zvona za uzbunu. Burzovni su indeksi u crvenom. Investitori strahuju da je grčki bankrot neizbježan. Paniku je izazvalo novo smanjenje kreditnog rejtinga Grčke. Državne su obveznice, bankarskim žargonom, nazvane smećem. Nevolje Atene Hrvatska bi mogla iskoristiti. 'Sada je vrlo bitno da se žurno i sa puno kredibiliteta provedu te najavljene reforme, barem onako kako je prezentirano, jer bio to u srednjem roku moglo Hrvatskoj smanjiti premiju rizika, odnosno povećati povjerenje kod inozemnih investitora, da kupuju naše obveznice', smatra Hrvoje Stojić, ekonomski stručnjak.

Posljednja slamka spasa Grčkoj krediti su Europske unije i MMF-a. Ali, oni su neizvjesni zbog otpora Njemačke. Ta zemlja traži odgovorniju gospodarsku politiku Atene, a s druge strane, MMF je bauk u očima grčkih bankara i financijaša, a prosvjedi ne prestaju. Gdje god je MMF odobrio pomoć, mjere koje je nametnuo dovele su do duboke recesije i nezaposlenosti. Ionako veliki problemi radnika i umirovljenika u postat će još veći. 'Ništa, samo bankrot. Mislim da je neizbježan radim u financijama i nažalost vjerujem da je da ništa drugo ne preostaje', kaže jedna Grkinja.

Strahuje se da će se kriza proširiti i preko grčkih granica na druge visoko zadužene zemlje Eurozone. Kreditni rejting snižen je i Portugalu. Pod tim pritiskom euro nastavlja strmoglavi pad, a na najnižoj je razini prema dolaru u posljednjih godinu dana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju