Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika Olgice Spevec

'Hrvatska državne potpore troši na gubitaše!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za razliku od europskih država koje glavninu svojih potpora usmjeravaju u istraživanje, regionalni razvoj i zaštitu okoliša, Hrvatska podupire svoje gubitaše – željeznice, brodogradnju i poljoprivredu, upozorava šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

'Hrvatska je 2010. potrošila oko osam posto proračuna za državne potpore, odnosno 9,5 milijardi kuna. Mjereno udjelom u BDP-u, to je 2,85 posto i bitno je više nego što su potpore u Europskoj uniji. Za razliku od europskih država koje glavninu svojih potpora usmjeravaju u istraživanje, regionalni razvoj i zaštitu okoliša, Hrvatska podupire svoje gubitaše, željeznice, brodogradnju i poljoprivredu. Svaki zaposleni godišnje za potpore daje više od jedne prosječne plaće, odnosno 6900 kuna', kazala je Olgica Spevec, šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Pročitajte i ovo Provjereno Sukošan - 1 Prevara ili snalažljivost Općina dijelila zemljište u bescjenje da se vrate mladi, a niknule vile za iznajmljivanje: Načelnikov odgovor je genijalan Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas"

Premda potpore odnose oko 8 posto proračuna, Spevec je mišljenja da nova vlada neće moći štedjeti u tom segmentu jer se u jednoj godini ne može napustiti postojeći sustav. 'Ne mogu prestati voziti vlakovi ili druge vrste prometa koje država subvencionira. Na novoj je vladi da kaže hoće li nastaviti poticati gubitaše ili će imati snage da jednom zauvijek s time raskrsti', izjavila je Spevec i dodala kako nije uvjerena da se dosadašnji proces privatizacije brodogradilišta može poništiti i krenuti iznova jer je Hrvatska potpisivanjem Ugovora o pristupanju EU preuzela jasnu obvezu da brodogradilišta mora privatizirati do ulaska u EU sredinom 2013. godine. Državne potpore za brodogradnju iznosile su u 2010. godini 1,24 milijarde kuna. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene