Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivan Mravak izjavio je kako će se ta tvrtka u idućem razdoblju, uz svoju osnovnu djelatnost, usmjeriti na širenje biznisa s plinom.


Mravak je kazao kako je HEP trenutačno na 84. mjestu ljestvice od 500 najvećih kompanija srednje i jugoistočne Europe, ali će tvrtka, radi daljnjeg napretka, uz razvoj osnovne djelatnosti - električne energije, ići u širenje poslovanja s plinom koji danas čini oko 3 posto ukupnog poslovanja tvrtke.

Vezani članci Slika nije dostupna Još se ne zna koliko će HEP plaćati plin. Dobrović: "HEP će biti u plusu" Slika nije dostupna Provjerili smo: Gdje je zapelo s cijenom plina u HERA-i?

Kazao je kako se HEP želi proširiti i na području distribucije plina, pri čemu će se, osim u Slavoniji, pojaviti i na drugim područjima Hrvatske, pa će se uskoro provesti reorganizacije tvrtke kako bi plinski dio HEP grupe dobio značajniji status.

Na dvodnevnom skupu, kojeg HEP organizira u suradnji sa Strojarskim fakultetom iz Slavonskog Broda, sudjeluje oko 250 stručnjaka iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

U izjavi novinarima Mravak je kazao kako HEP na području Slavonije i Baranje, osim širenja plinske distribucijske mreže, planira i gradnju plinske elektrane od 400 megavata, čija se vrijednost procjenjuje na 300 milijuna eura.

Kazao je kako, s obzirom na zalihe plina, ne očekuju značajniji problemi u predstojećoj sezoni grijanja niti će biti redukcija isporuke ovoga energenta.

Na novinarski upit o projektu gradnje 400 kilovoltnog dalekovoda Ernestinovo-Pečuh, Mravak je kazao kako bi se potpisivanje ugovora za izvođenje radova trebalo obaviti u idućih 20-tak dana, a početak radova očekuje se početkom iduće godine.