Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haarde: Island nije tražio pomoć MMF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islandski premijer Geir Haarde izjavio je kako njegova zemlja nije tražila financijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, i naglasio kako bi gospodarski oporavak od posljedica financijske krize mogao potrajati godinama.

'Nismo od MMF-a tražili ekonomsku potporu, iako je to uvijek mogućnost kad ste njegov član', rekao je Haarde na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna Islandska kriza 'Izvješće o istini za mene je veliki udarac'

IZ MMF-a su tijekom dana dali do znanja kako se u na Islandu nalazi misija MMF-a, ali bez pojašnjenja glede trajanja misiji ni njezinih ciljeva.

Island je osobito snažno pogodila međunarodna financijska kriza jer je dobar dio svojeg gospodarskog razvitka temeljio na financijskom sektoru koji je bio vrlo aktivan u inozemstvu.

Islandski su čelnici u posljednjih sedam dana bili prisiljeni nacionalizirati drugu i treću po veličini banku u zemlji kako bi ih spasili od bankrota i zaštitili svoje građane.

Na pitanje o tome koliko će zemlji trebati da se oporavi od krize koja je potresa, islandski premijer je odgovorio da će trebati 'godine, ali vjerojatno ne baš mnogo godina'.

'Optimisti smo. Imamo resurse i na kopnu i u moru', ustvrdio je Haarde, aludirajući na proizvodnju aluminija i ribarstvo, dvije vrlo snažne grane islandskog gospodarstva.

Također je napomenuo kako će pregovori s Rusijom o financijskoj pomoći Islandu početi u utorak u Moskvi.

'Rusija je još jedna prijateljska zemlja', rekao je islandski premijer nakon što je ruska vlada Islandu odobrila pozajmicu u iznosu od četiri milijarde eura.

Geir Haarde je potvrdio kako se unatoč financijskoj krizi o ulasku Islanda u EU nije razgovaralo.

'Mislim da kriza nema pretjeranog utjecaja na razgovore o članstvu', rekao je islandski premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene