Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Josipović na jesen će okupiti poduzetnike i vlast na temu gospodarske diplomacije. Teme koja je čini se novi kamen spoticanja između vladajućih i oporbe.


I dok u Banskim dvorima uvjeravaju kako će novoosnovano povjerenstvo pomoći gospodarstvenicima - oporba odgovara da se godinu i pol nije napravilo ništa. Vlada je nekompetentna i nema rezultata.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović Zoran Milanović ponovno uputio oštru poruku: "Pamti li itko Plenkovićeve i Jandrokovićeve riječi iz tog vremena?" Gordan Jandroković i Davor Dretar Drele Zaiskrilo između Jandrokovića i Dreleta: ''Imate danas 1100 zaraženih, pa vi hodajte bez maske''

Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, žale se poduzetnici, u zemlje regije više ništa ne izvoze. Njihovi proizvodi zbog visokih carina, uvjeravaju, više nisu konkurentni. Politika poručuje - okrenite se Europskom tržištu.

'Postavlja se pitanje zašto smo izgubili regiju. Najlakše je reći okrenite se! Onaj tko je prodao jedanput svoj proizvod bilo gdje i ako mora osigurati jednu plaću radniku - zna što znači okrenite se negdje drugdje', kaže Ivan Miloloža iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Kratkoročno, priznaje Grčić, bi moglo biti problema. No do zastoja trgovine s regijom, uvjerava, neće doći. Poduzetnicima bi trebala pomoći gospodarska diplomacija. Osnovano je povjerenstvo koje ima zadatak.

'Kako u razvoju trgovinskih veza tako i u privlačenju prije svega stranih investicija u Hrvatsku i tu već radimo na određenim projektima', kaže Branko Grčić potpredsjednik Vlade iz SDP-a.

Bivša vlast u to ne vjeruje. Godinu i pol, tvrdi Gordan Jandroković, nije se napravilo ništa. Otjerali su, kaže, 6 trgovačkih atašea, izabranih tijekom suradnje HDZ-ove vlade s poduzetnicima, a alternativu nisu našli.

'Vlada nije učinila apsolutno ništa na razvoju gospodarske diplomacije i kao i u drugim područjima misli da sve počinje sa njima. Radi se o Vladi koja je vrlo nekompetentna, arogantna i ne daje nikakve rezultate. Sjetite se velikog cirkusa koji je bio napravljen oko odlaska velikog hrvatskog izaslanstva u Katar. Rezultat je nikakav. Isto se događa i sa drugim zemljama', tvrdi Gordan Jandroković, bivši ministar vanjskih poslova iz HDZ-a.

O projektu gospodarske diplomacije, kaže predsjednik, na jesen će se govoriti i na Pantovčaku.

'Da bi gospodarska diplomacija dala rezultat morate imat što za ponuditi. Prema tome moramo izabrat ono najbolje, najkvalitetnije i ponudit stranim partnerima. Bilo je vrlo dobrih primjera i uspjeha, ali bilo je i nažalost i onih situacija u kojima se nismo uspjeli nametnuti stranim partnerima', kaže predsjednik Ivo Josipović.

Za istim stolom predsjednik će okupiti i vlast i poduzetnike. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook