Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gazprom produljio rok Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski energetski div Gazprom priopćio je da je do utorka navečer odgodio rok postavljen Ukrajini da plati 1,5 milijardi američkih dolara duga za isporuku prirodnog plina, te da će u slučaju da dug ne bude riješen za četvrtinu smanjiti isporuku plina, javljaju ruski mediji.

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov izjavio je da će u slučaju da se ne postigne dogovor biti smanjena isporuka ruskog plina Ukrajini, koji iznosi 25 posto ukupne opskrbe plinom. Preostale tri četvrtine plina u Ukrajinu dolaze iz središnje Azije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ide plin u Ukrajinu Rusija ispunila svoj obveze, Gazprom spreman za isporuku Slika nije dostupna Izbjegavanje poremećaja Rusija spašava Ukrajince od smrzavanja?

Kuprijanov je rekao za radio Eho Moskvi da će razgovori o dugu biti nastavljeni u utorak, te da je rok pomaknut s 10.00 sati po moskovskom vremenu (8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) na 18.00 sati.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je u ponedjeljak da će zatražiti međunarodnu pomoć zbog spora oko plina s Rusijom jer to ne može riješiti sama.

"Mi ćemo tražiti međunarodnu pomoć, jedan službeni tim koji može provjeriti pouzdanost i stabilnost tranzita plina u Europsku uniju", rekla je.

Ukrajinska naftna i plinska kompanija Naftogaz opovrgava da ima bilo kakve dugove prema Rusiji, dok Timošenko za dug optužuje RosUkrEnergo - jedinog distributera plina Ukrajini čiji su suvlasnici Gazprom i ukrajinski poslovni ljudi.

Sličan spor nastao je i 2006. zbog kojeg je Gazprom zaustavio
isporuke prema Ukrajini, što se odrazilo na nedostatak plina u ostatku Europe. Ukrajina preko Gazproma zadovoljava čak 71 posto svojih potreba za plinom, a putem ukrajinskih plinovoda dolazi u Europu 80 posto ruskog plina.

Međutim, i ukrajinska i ruska strana tvrde da Europa neće osjetiti
posljedice spora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene