Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ignoriranje klimatskih promjena moglo bi rezultirati ekonomskim potresom ravnom onome iz velike gospodarske krize tridesetih godina dvadesetog stoljeća, zbog čega je nužno hitno nešto poduzeti protiv globalnog zagrijavanja.


Izvještaj je sastavio vodeći britanski ekonomist Nicholas Stern, koji tvrdi da bi korist od odlučnih globalnih koraka u borbi protiv klimatskih promjena bila znatno veća od troškova.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska je 'zabušant' koja se nada pomoći Europske Unije Slika nije dostupna Čelnici APEC-a odustaju od radikalnog smanjenja stakleničkih plinova

Na sedam stotina stranica izvještaja koji će biti objavljen u
ponedjeljak Stern kaže da je "moguće je da je već propuštena prilika" da se staklenički plinovi zadrže na razini koja bi značila, prema tvrdnjama znanstvenika, da je svijet izbjegao najgore posljedice klimatskih promjena.

Stern dodaje da svijet ne mora birati između borbe protiv klimatskih promjena i ekonomskog rasta, čime se suprotstavlja američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu koji je SAD povukao iz Protokola iz Kyota uz obrazloženje da bi to taj protokol protiv globalnoga zagrijavanja značio i gubitak radnih mjesta.

- Prikupljeni podaci vode k jednostavnom zaključku: korist od snažne i brze akcije znatno premašuje cijenu, kaže se u izvještaju pripremljenom za britanskoga premijera Tonyja Blaira i ministra financija Gordona Browna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju