Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kinesko usporavanje neće izazvati gospodarsku katastrofu, ocijenili su u subotu čelnici na tradicionalnoj raspravi o svjetskom gospodarstvu kojom se završava forum u Davosu, uglavnom posvećen sve većem broju prijetnji.


Kao svake godine gospodarski i politički prvaci raspavljali su četiri dana u mondenom zimovalištu u švicarskim Alpama.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Treći val korone možda je već stigao: Jedna europska zemlja javlja o ekstremnom riziku, druga bilježi najveći pad broja stanovnika od Drugog svjetskog rata Stručnjaci WHO-a stigli u Wuhan Testirani i završili u karanteni na dva tjedna: Stručnjaci stigli u Kinu u potrazi za odgovorima o koronavirusu

"U 46 godina postojanja Svjetskog gospodarskog foruma, (WEF) ne sjećam se daje bilo istodobno toliko mnogo problema", rekao je šef WEF-a Klaus Schwab.

Gospodarsko usporavanje Kine, koja je 2015. imala najslabiji godišnji rast u 25 godina ( 6,9 posto), često je bilo spominjano zadnjih dana, ali nadjačali su ih umirujući tonovi nekih sudionika.

"Ne bismo rekli da se radi o brutalnom padu Kine. Vidimo razvoj, veliku tranziciju koja će potresti, možda izazavati turbulencije, ali moramo se na njih naučiti", rekla je Christine Lagarde, generalna direktorica MMF-a.

"Jednostavno smo imali najgori početak godine koji je dosad bio zabilježen na tržištima", komentirao je generalni direktor banke Credit Suisse, Tidjane Thiam.

"Kina je bila jedna od glavnih tema ovog tjedna u Davosu", rekao je britanski ministar financija George Osbrone. "Čak i takvim ritmom rasta, Kina će doprinijeti svjetskom gospodarstvu koliko i Njemačka na kraju ovog desetljeća", rekao je.

U četvrtak navečer je američki milijarder George Soros izjavio da se nagli pad već dogodio, ali je ocijenio da Kina ima načina upravljati njime te da više od mnogih drugih zemalja Kina ima dovoljno manevarskog prostora.

Mnogo veću zabrinutost nego za Kinu sudionici foruma u Davosu izrazili su zbog migracijske krize u Europi, koja, smatraju neki, prijeti opstanku europske konstrukcije.

Austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner zaprijetila je u subotu Grčkoj privremenim isključenjem iz šengenskog prostora ako Atena ne pojača k ontrole migracijskog priljeva na granicama.

Pad tečaja nafte izazvao je različita stajališta. Neki misle da je to loše za svjetsko gospodarstvo, jer vodi usporavanju svjetske potražnje, dok drugi nisku cijenu nafte drže pozitivnim kretanjem za američkog potrošača, za Europu, za pet milijarda ljudi kjoi su potrošači nafte. (Hina)