Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Strahuje se da je i gore

NA PUTU PREMA GLOBALNOJ KRIZI? Druga najjača ekonomija svijeta bilježi najsporiji rast u 25 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Druga najjača ekonomija na svijetu drastično usporava posljednje dvije godine.

Kinesko gospodarstvo u 2015. godini poraslo je samo 6,9 posto što je najsporiji rast ekonomije Kine u posljednjih 25 godina. Primjerice, 2014. rast BDP-a bio je 7,3 posto.

Kineska ekonomija, druga najjača na svijetu, veliki je pokretač svjetskog gospodarstva pa nije čudno da investitori sa strahom gledaju prema Pekingu, osobito posljednje dvije godine. Neki strahuju i da je kineski rast lani bio puno manji od službenih podataka te da bi nova svjetska financijska kriza moga krenuti upravo iz Kine.

Kineski premijer Li Keqipang je kazao kako je sporiji gospodarski rast prihvatljiv dokle god se otvara dovoljno radnih mjesta. Analitičari upozoravaju kako bi godišnji rast kineskog BDP-a niži od 6,8 posto vjerojatno zahtijevao dodatne gospodarske poticaje jer bi, ako rast BDP-a dodatno uspori, moglo doći do rasta nezaposlenosti, što bi dovelo do pada osobne potrošnje i dodatnog slabljenja gospodarstva.

Pročitajte i ovo HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas'' Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade"

Neki analitičari ističu kako su objavljene brojke o rastu BDP-a u stvari olakšanje te da se znalo da će on biti niži nego prijašnjih godina, piše BBC.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene