Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BLB dobio suglasnost HNB-a za ponovni ulazak na hrvatsko tržište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici prihvatio novi zahtjev Bayerische Landesbank (BLB) iz Muenchena, kojim je zatražena suglasnost HNB-a za neizravno stjecanje vlasničkog udjela u Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Zagreb (HAAB) i u Slavonskoj banci d.d. Osijek.

Zahtjev je prihvaćen s obzirom da je BLB u novom zahtjevu,
dostavljenom HNB-u 28. kolovoza, prihvatio sve uvjete koje je
postavio HNB nakon srpanjskog odbijanja prvog zahtjeva, priopćeno je iz hrvatske središnje banke.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

HNB je prvi zahtjev odbio 11. srpnja imajući u vidu negativna
iskustva s BLB-om kao svojedobnim vlasnikom Riječke banke, kao i to da u prvom zahtjevu, dostavljenom u svibnju ove godine, nisu bila uključena odgovarajuća kvalitetna jamstva da se slična situacija ne ponovi.

Budući da BLB i nakon toga nije izgubio zanimanje za hrvatsko tržište, HNB je istaknuo minimalne uvjete koje BLB mora ispuniti ukoliko namjerava uputiti novi zahtjev.

Među njima su obveza pojašnjenja razloga napuštanja Riječke banke u kriznoj situaciji i javna isprika štedišama te banke zbog takvog postupka; provedba dubinskog snimanja poslovanja u obje novostečene banke u Hrvatskoj; procjena potencijalnih gubitaka u tim bankama i dokapitalizacija koja ih u potpunosti pokriva, uz postizanje i održavanje odgovarajuće stope adekvatnosti kapitala; unaprjeđenje sustava upravljanja i kontrole svih rizika; promptna primjena smjernica HNB-a za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

BLB je sve te zahtjeve prihvatio, ističu iz HNB-a.

Slijedom toga ove će godine HAAB biti dokapitaliziran s ukupno 250 milijuna eura (od čega je 150 milijuna već realizirano), a Slavonska banka sa 100 milijuna eura (dosad realizirano 30 milijuna).

Pri razmatranju novog zahtjeva BLB-a uzete su u obzir sve te
činjenice, pa i profesionalna spremnost njemačkih bankara na suradnju tijekom njegove pripreme.

Imajući sve to u vidu, središnja banka odlučila je - unatoč
neprihvatljivom postupanju u krizi Riječke banke početkom 2002. godine - novi zahtjev BLB-a prihvatiti i dopustiti mu povratak na hrvatsko tržište, navode iz HNB-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene